неделя, октомври 24, 2021

Ангел Кунчев: Стигнем ли 75% ваксинирани, хвърляме маските

Количествата ваксини, които получаваме през месец май, ще бъдат два пъти по-големи в сравнение с април, а през юни са четири пъти по-големи. Това ни дава възможност вече да решим проблемите с количеството и да се насочим към другия проблем, който е желанието за имунизация.

Това заяви държавният здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев, предаде БГНЕС.

По време на традиционната пресконференция по повод Европейската имунизационна седмица, доц. Кунчев бе категоричен, че „заветната цел“ пред държавите в борбата срещу COVID-19 e постигането на 70-75% ваксинирани, към което се стреми и България.

„Ще хвърлим маските, ще паднат ограничителните мерки и ще се върнем към нормалния начин на живот“, увери държавният здравен инспектор.

Той припомни, че след отпадането на ограниченията за ваксината на „Джонсън и Джонсън“ тя ще влезе в употреба, но страната ни чака и втората доставка, тъй като засега количествата са малки.

„Искаме да използваме предимството на тази ваксина, че е еднодозова и да я насочим към контингенти, при които е необходим по-бърз ефект. За момента това е туристическата индустрия. Искаме да уверим всеки, който иска да почива в България, че той ще бъде в една безопасна среда. Заявилите интерес от тази индустрия са 80 хил. души, ние сме в състояние да ги обхванем. При добра организация можем да правим над 20 хил. имунизации дневно“, увери доц. Кунчев.

Според него веднага щом страната ни обезпечи всички необходими количества за населението, трябва да помогне на сънародниците ни зад граница.

„Когато имат едно благо, започват да не го ценят. Нашата цел е не да мислим за болестите тогава, когато се случат, а да направим така, че да не стигаме до тях“, посочи още той за ползите от ваксинацията.

Пред участниците в дискусията доц. Кунчев подчерта, че заради интерференцията (конкуренция) между различните вируси, миналият зимен сезон се е стигнало до безпрецедентна ситуация, в която на практика е нямало грипна епидемия, а мерките и масовото използване на лични предпазни средства са довели до безпрецедентен спад при заразните заболявания като коклюш, морбили, хепатит, менингит.

„Дано да успеем да запазим тези навици за по-нататък, за да държим ниско ниво на заболеваемост от различни заразни болести“, посочи още доц. Кунчев.

Източник: Actualno.com

Подобни публикации

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече