събота, юли 2, 2022

Асен Василев: Започнахме да проверяваме големите компании и хазната взе да се пълни

Имаме 2 млрд. лева повече предвидени приходи в Бюджет 2021 до края на годината, Това заяви в „Денят започва“ по БНТ служебният министър на финансите Асен Василев. От тази сума около милиард и 600 милиона идват от допълнителни приходи, които НАП и Агенция „Митници“ ще съберат.

„Спряхме да проверяваме фризьорските салони, започнахме да проверяваме големите компании и изведнъж хазната взе да се пълни“, заяви Асен Василев.

По думите му най-голям шок за него е била разходната част в бюджета за тази година. „Харчено е без контрол, без процедури, без търгове, давани са пари на 3, 4, 5 фирми, абонирани за огромни парични средства. В строителството имаме фирми, които са получили поръчки за над милиард без търг в последните 2 години“, заяви финансовият министър.

Асен Василев допълни, че са предвидени средства за евентуални нов вот за парламент и за президентските. „Обезпечени са 133 млн. за избори – избори в два тура, плюс допълнително пренастройване на машините и резервни бюлетини за парламент, ако се наложи в единия от туровете. два тура президентски плюс допълнително. За трети парламентарни избори не, но за 2 в 1 решихме, че това е най-скъпият сценарий“, уточни той.

Василев напомни, че е готова актуализацията на бюджета. В нея е предвидено актуализация на пенсиите, в която да влязат и 50-те лева, които сега се дават на калпак. За здравеопазването е предвидено финансово обезпечаване за нова тежка COVID вълна. Средствата за първа линия обаче ще зависят от обстановката – ако е зелена линия, няма да бъдат харчени. „430 млн. са предвидени за бизнеса – ако тръгне ново затваряне, ще има пари за подпомагане на фирмите“, категоричен бе той. Министърът допълни, че Фондът за бедствия е изпразнен, защото са дадени пари за такива от 2011 година и в момента той се възстановява.

Според него не е проблем, че България е забавила внасянето на своя план за възстановяване. „Още не са започнали разплащанията, до момента само 4 плана са разгледани и одобрени. Този процес ще върви и септември, парите реално ще започнат да се изплащат октомври – ноември“, каза Василев. Сред препоръките на ЕК той посочи и изискването за пренастройване на енергийната система.

Василев разказа, че се работи по изработването на български закон „Магнитски“ съвместно с министерството на правосъдието. „Ние обясняваме какъв е смисълът на тази регулация – когато се сложи фирма някъде по света по този закон, това създава риск и е заплаха за икономиката на България. Защото ако български банки или фирми продължат да работят с тази фирма, тя може да попадне в същия списък и това за нея е икономическа смърт, това е зараза на икономиката“, обясни министърът. Затова България трябвало да има институционална реакция как да се предпази при такава реакция.

„Никой не ми се е обаждал“ – така отговори Василев на въпрос дали ще влезе във втория вариант на правителство на „Има такъв народ“. „Идвам с екип и реагирам изключително лошо на телефонни обаждания – винаги казвам това в началото на разговорите, за да няма неразбирателства“, обясни Василев как е процедирал и с президента Радев, и с Плевнелиев.

Източник: Актуално

Подобни публикации

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече