събота, септември 26, 2020

Аврамова: Не се подвеждайте от камерите, че ще бъдете глобени

Това коментира регионалният министър Петя Аврамова, по повод размириците тези дни около темата за винетките.

„Всички бяхте свидетели на гнева на премиера. Упрекът към АПИ е заради скъсаната комуникация с населените места“. Това заяви регионалният министър Петя Аврамова в ефира на сутрешния блок на NOVA във връзка ескалиралото напрежение в населените места около София заради пътища, за които се изисква винетна такса.

„Няколко общини подадоха заявления за изключването на пътища от венетна такса – Белица, Челопеч, Шумен, Варна. В София преговорите бяха по-дълги. Имаше сформирана работна група. Напрежението ескалира. Споразумение ще има и Столична община ще поеме част от поддръжката на тези пътища“, разясни министър Аврамова и добави, че подозира политически елемент зад напрежението в населените места около столицата.

„Столична община вече показа картата с пътищата, за които ще се включи с поддръжката и така ще бъде променено решението на Министерски съвет за обхвата на пътищата с винетна такса“, обясни още регионалният министър.

„Категорични сме, че Северната тангента няма да бъде освободена от ТОЛ, а само от винетка“, заяви Аврамова.

Министърът внесе яснота и за пътищата в населените места в страната, където също се изисква винетка за движение. Тя обясни, че за общините има два варианта – пътищата да станат общински или да сключат споразумения с АПИ.

„Това са републикански пътища извън урбанизираните участъци, които са извън населените места. В Стара Загора става въпрос за Околовръстен път с транзитен трафик. Там има алтернативни пътища, по които да се движат без винетка. От общината във Варна са подали искане пътят до гробищния парк да бъде без винетна такса. В Шумен имаше искане за един отдалечен квартал, който все пак е част от града. Препоръчано е на кмета да премести табелата на града“.

„Искам да упокоя гражданите, не се подвеждайте от камерите, че ще бъдете глобени. Някои от камерите работят само като трафик камери. От началото на населеното място до края му, отбелязан с табела, не се изисква винетна такса“, категорична бе Аврамова.

От думите на министъра стана още ясно, че ТОЛ системата ще заработи от 1 март, като вариантите за пътувана и плащане на ТОЛ таксата са три – с маршрутни карти, с GPS тракери и с бордови устройства.

Източник: Novavarna.net

Подобни публикации

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече