вторник, февруари 25, 2020

България е единствената от ЕС, която влезе в класация за замърсяване със серен диоксид

ТЕЦ „Варна“, ТЕЦ „Бобов дол“ и комплексът „Марица Изток“ са основните „оръжия“, които класират България на 19-то място в класацията на Greenpeace за най-замърсяващи със серен диоксид (SO2), пише в. „24 часа“.

Всъщност България е единственият член на ЕС, който влиза в класацията. На първо място е е Индия с изхвърлени 4586 килотона през 2018 година, следвана от Русия с 3683 килотона. Топ 3 се затваря от Китай с годишни емисии от 2578. САЩ са на девето място, изпреварвани от Украйна и следвани от Турция.Нашата държава е допринесла със значително по-малко количество – 350 килотона, за замърсяването на околната среда и климатичните промени, но е единствената от ЕС в срамната класация. Другите две европейски държави в нея са Украйна и Сърбия, но те не са част от ЕС.“Без изключения и в трите държави източниците на високи нива на серен двуокис са въглищните електроцентрали“, посочва се в доклада на „Грийнпийс“. В него се отбелязва още, че макар през 2017 г. Европейският съюз да прие нови лимити за изхвърляне на SO2 емисии от въглищните електроцентрали, България не спазва тези изисквания и продължава да разрешава на тези мощности да изпускат повече от позволеното и търси изключение от правилата, вместо да предприеме стъпки за затварянето им.

В доклада се посочва още, че в света 51 на сто от емисиите на серния двуокис се дължат на регионите, където се употребяват въглища.Според класацията на засечените със сателит най-замърсяващи точки в света, 33-а позиция се пада на енергийния комплекс „Марица Изток“, част от който са държавната ТЕЦ „Марица Изток 2“, ТЕЦ „Брикел“ на енергийния бос Христо Ковачки, но и двете т.нар. американски централи Ей И Ес „Гълъбово“ и „КонтурГлобал Марица Изток 3“, които разполагат с най-съвременни сероочистващи инсталации. Общо Маришкият комплекс е изхвърлил 250 килотона SO2 през 2018 г.98-ото място в нея е дадено еднолично на ТЕЦ „Бобов дол“, като на нея се падат 85 килотона за миналата година.

На 140-а позиция са ТЕЦ „Варна“ и химическите заводи в региона с емисии от 60 килотона.

Източник: Petel.bg

Подобни публикации

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече