събота, юли 2, 2022

България не е подготвена за земетресения, предупреди инженер

България не обръща внимание на проблема със земетресенията и не е подготвена. Ще ни удари някой трус, въртят се около нас. Нямаме предварително подготвени екипи, които сега да заминат на помощ в Хърватия.

В България трябваше да има екипи от подготвени и оборудвани доброволци, които да бъдат изпращани. В Албания брахме страшен срам.

Това заяви пред Българското национално радио инж. Димитър Куманов от Камарата на инженерите от инвестиционното проектиране.

Именно с обявления на Камарата се сформират такива екипи, обясни още Куманов.

“В Албания бяхме като бедните роднини Защото там не можеш да отидеш с костюм и връзка. Преимущество на нашите специалисти беше по-големият опит”, посочи още инженерът.

“Във всички съседни държави има сеизмични центрове със специално оборудвани платформи за симулации. Към момента у нас той е само на хартия”, обясни Куманов и допълни, че около 25 милиона ще бъдат необходими за обезпечаването на такъв център в България.

Правила, инструкции, процедури за реакция при земетресения – още от земетресението в Перник камарата настоява за това, но то не се случва, категоричен беше инженерът.

Източник: Actualno.com

Подобни публикации

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече