събота, юли 2, 2022

България вече има ново правителство

България вече има ново правителство, след като парламентът гласува днес следобед три точки – избиране на министър-председател, приемане на структура на Министерския съвет и избиране на кабинет.

Точно в 16:01 часа Кирил Петков бе избран за министър-председател на България. Кандидатурата му бе приета със 134 гласа „за“ срещу 104 „против“. 

„Против“ гласуваха ГЕРБ, ДПС и „Възраждане“. Резултатът бе посрещнат с бурни аплодисменти.

В зала присъстваха 238 депутати.

След тричасов дебат беше гласувана и структурата на проектокабинета. Тя беше приета със 134 гласа „за“, срещу 104 гласа „против“. Веднага след това в 16:18 ч., след поредица обяснения на отрицателния вот на депутатите от ГЕРБ-СДС, беше гласуван и проектокабинетът. Той беше приет със 134 гласа „за“, срещу 104 гласа „против“. 

Отново депутатите от ГЕРБ, ДПС и „Възраждане“ гласуваха с „против“.

С този вот бе прекратен и мандатът на служебния кабинет. Веднага след това в пленарна зала последва и клетвата на новия кабинет.

В петък народни представители от „Продължаваме промяната“, БСП, „Има такъв народ“ и „Демократична България“ събраха необходимите подписи за извънредно заседание на НС. На следващия ден президентът Румен Радев връчи мандат на Кирил Петков, а той веднага му го върна изпълнен. Часове по-късно в сградата на парламента бе представен и проектокабинетът „Петков“.

Източник: OffNews

Подобни публикации

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече