събота, юли 2, 2022

Байдън: Работим за пренасочване на природен газ към България и Полша

Американският президент Джо Байдън заяви, че се работи над пренасочване на природен газ директно към България и Полша в отговор на спирането на доставките от Русия. 

По думите на Байдън двете страни са посочили, че имат резерви от газ  – Полша в по-голяма степен и България по-малка. Байдън допълни:

„Ние работихме с нашите съюзници (като например Япония) и може да пренасочим нашата продажба на природен газ към тези страни директно към Полша и България.“

Американският президент каза това в отговор на въпрос, след като изнесе реч, с която поиска допълнителна средства в подкрепа на Украйна.

В речта си той изтъкна:

„Няма да позволим на Русия да избегне санкциите със сплашване или изнудване. Няма да им позволим да използват своите нефт и газ, за да избегнат последиците от тяхната агресия.“

Байдън също поясни, че както с Япония, се работи и с държави като Южна Корея и Катар, за да се окаже подкрепа на европейските съюзници.

“Агресията няма да победи, заплахите няма да победят,” каза още Байдън. 

По-рано прессекретарят на Белия дом Джен Саки каза, че САЩ са очаквали Русия „да използва енергийните запаси като оръжие“  и че американската страна вече е била в контакт с лидери в Полша и България.

Саки също припомни и създадената миналия месец съвместна група, която работи с ЕС с цел „намаляване зависимостта на Европа и възможността на (Владимир) Путин да използва енергията за принуждаване на Европа.“

Източник: Cross.bg

Подобни публикации

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече