сряда, януари 19, 2022

Биолог: Тестовете могат да дават различен резултат за един и същи пациент

Тестовете могат да дават различен резултат за един и същи пациент, твърди молекулярния биолог Мая Боянова пред Нова тв.

Тестовете за COVID-19 могат да покажат различни стойности в различните лаборатории и на различни апарати. Показателят, по който се ръководят в Германия, за да се разбере дали един човек е заразен, е индиректен и не може да се използва за унифицирана мярка, коментира тя в отговор на въпрос дали този метод може да се използва като повод за намаляване на карантината. 

Според нея различните тестове са с различна чувствителност. „От един и същи производител – между лотовете, между самите пратки с тестове, може да има разлика. Имали сме случаи, в които пациентите са слабоположителни, оспорват резултатите и в друга лаборатория им дават отрицателен резултат“, твърди тя.

„Отрицателният тест като повод за отпадане на карантината на контактните лица, които са ваксинирани, е добра мярка. Това ще даде стимул на хората да си поставят ваксина, което е важното в случая. Това ще освободи и хората, които не са опасни, да стоят под карантина и ще се  облекчи и натискът върху здравната система“, категоричен е Недялко Калъчев, собственик на голяма верига лаборатории. 

По думите му човек, който е с три ваксини се явява в ситуация на потенциално по-малка възможност да развие заболяване на по-късен етап. „Логиката на здравните власти – доколкото аз я разбирам е, че ако този човек, ако вече има вирус – ще го хванем на 72-ия час. А ако няма – няма и да има вирус, защото имунитетът му е достатъчно напрегнат и го защитава“, посочва Калъчев. 

Източник: Petel.bg

Подобни публикации

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече