неделя, юни 20, 2021

Бизнесменът Пенчев: Да се изземват пари на богатите с по-големи данъци е кражба и „дълбоко неморално“

Въвеждане на необлагаем минимум и на данък „Богатство“, настояват от КНСБ. Синдикатът предлага доходите до минималната заплата да не се облагат със ставка. Десетпроцентният данък да бъде само за сумите над минималната. От синдиката предлагат още въвеждане на необлагаем минимален първоначален доход за млади семейства, което според синдиката ще стимулира сключването на граждански брак, раждаемостта и потреблението, предаде bTV.

Бизнесменът Ивайло Пенчев нарече предложенията на синдиката „дълбоко неморални“ и заяви, че това е кражба на пари. „Същността на данъчното облагане е насилствено изземване на пари от хора, които са ги изкарали честно. В една правова държава този, който е изкарал повече пари, е създал повече блага за останалите. Насилственото изземване на повече пари е неморално”, на мнение е Пенчев.

„Това е нормална реакция на хората с парите, нормалният конфликт между капитала и труда. В същото това време тези хора много обичат да участват в благотворителни кампании. Когато обаче го правиш, за да си измиеш лицето пред обществото, тогава е лошо и просто пиар”, коментира от своя страна Ваня Григорова от КТ „Подкрепа”. Тя заяви, че не става въпрос за кражба, а за обществен договор, спрямо който всеки трябва да участва съгласно възможностите си във функционирането на обществото.

„Този тип индивидуализъм е дълбоко навлязъл в обществените отношения, при което се зачертават базови принципи на съществуването на обществото. Това са нормални подходи в западноевропейските държави”, допълни тя. „Хората, които „консумират” данъци, са основно държавните служители и всички други организации, които не създават стойност. В тази група включвам и компании, които интерес те да нарастват. Всички други, които ги плащат, са платци на данъци”, заяви от своя страна Ивайло Пенчев.

Ивайло Пенчев стана национално известен преди години с уникалната си изцепка за размера на заплатите в България. Тогава бизнесменът заяви категорично, че в България вече рядко се срещат заплати от по 700-800 лв. „Такива заплати според мен не съществуват. Не знам кой получава такива ниски заплати. В България заплатите са съвсем различни. Наистина не знам къде има толкова ниски заплати“, каза с увереност Пенчев. 

Източник: Petel.bg

Подобни публикации

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече