понеделник, януари 25, 2021

Bloomberg: Божков планира да свали българското правителство

Смятам да вляза в политиката, властта трябва да бъде отнета от Борисов, казва бившият хазартен магнат

За българската прокуратура Васил Божков е най-опасният мъж. Сега избягалият в Дубай хазартен магнат планира да се върне у дома и да се оневини като свали правителството. Това пише американската специализирана медия Bloomberg.

Класираният сред най-богатите хора в Източна Европа 63-годишен мъж си самоналожи изгнание в емирството от януари. Божков чака решение за екстрадиция, след като прокуратурата му повдигна 18 обвинения, включително за четири поръчкови убийства. Бизнесменът отрича да е извършил престъпленията и обвинява премиера Бойко Борисов в изнудване.

„Смятам да вляза в политиката“, каза Божков по телефона от Дубай, където беше задържан за кратко и освободен. И допълва: „Нуждаем се от нов политически проект, властта трябва да бъде отнета от Борисов.“

Шансът за успех не изглежда голям за човек, който е мишена на властите в най-бедната и корумпирана държава в Европейския съюз. И все пак действията му идват в неудобно време за премиер, който се бори с COVID-19 и чийто трети мандат е изтъкан от скандали и разследвания на министри и партийни кадри. Одобрението към Борисов нарасна с 10% по време на кризата, но той е изправен пред избори напролет, когато ще е станал ясен пълният икономически удар от пандемията.

Борисов неведнъж е бил питан за връзките си с Божков, с когото се е срещал многократно. Божков обвинява премиера, че е печелил от него – нещо, което Борисов категорично отрече.

Колекцията от антики

След като натрупа империя, обхващаща лотарийни игри и застраховки, колекция от антики, състоянието на Божков се оценява на стотици милиони долари. Божков губи всичко една януарска нощ, когато полицията влиза в имота му и издава заповед за ареста му. В същото време парламентът приема законопроект, с който национализира основния му бизнес – лотарията.

Главният прокурор Иван Гешев обвинява Божков в ръководене на организирана престъпна група, а според финансовия одит компаниите му се прикрили 700 млн. лева данъци. Божков е обвинен също в изнасилване, незаконно притежание на антики и търговия с влияние.

„Той е най-богатият и опасен българин. Много добре знаем срещу кого се изправяме“, каза Гешев пред репортери на 13 януари.

Черепа

След падането на комунистическия режим през 1989 г. Божков се превръща в ключова фигура в дългия и неспокоен Преход на черноморската държава, който включва финансови кризи и борба за намаляване ролята на държавата в икономиката.

Както и в Русия, тази борба включва жестоки схватки с престъпници с прякори като „Бобъра, „Крокодила“, за които американски и европейски дипломати разкриха, че имат връзки с най-високите нива във властта.

„Най-известният гангстер в България е Васил Крумов Божков, познат като „Черепа“, посочва американското посолство в София в дипломатическа телеграма, публикувана в WikiLeaks. Според нея състоянието на Божков е 1,5 млрд. долара.

Гешев каза, че сред обвиненията са „убийства, свързани с конкуренция в сектора на хазарта“. Божков отговори, че това са глупости и дейността ми винаги е била законна.

Обвинения в изнудване

От присъединяването си към ЕС през 2007 г. България се опитва да се измъкне от позицията си на най-корумпирана държава (според Transparency International). Само шепа хора са осъдени при 150 дела на високопоставени служители по време на Прехода. Много от тях бяха по времето, когато Борисов, бивш бодигард на Тодор Живков, беше главен секретар на МВР.

На фона на натиска от страна на държавата да се вмъкне в различни икономически отрасли, Божков твърди, че правителството е действало незаконно. Той настоява, че от 2017 г. е изнудван да плати над 60 млн. лева в брой директно на Борисов и финансовия министър Владислав Горанов, за да запази бизнеса си.

Гешев, че тези обвинения ще бъдат разгледани. Според Горанов пък подобни твърдения целят да дискредитират правителството. Борисов пък се кле, че не е взел от Божков „нито цент, нито лев, нито евро“.

Божков заяви, че иска да се върне в България, но се страхува, че ще бъде арестуван.

„Мога да продължа така няколкостотин години, но не ми харесва, трябва да се върна у дома“, казва той.

Източник: Fakti.bg

Подобни публикации

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече