четвъртък, октомври 21, 2021

Болната от коронавирус в „Пирогов“ е в критично състояние

7 съмнителни проби за коронавирус, очакват се резултати до обяд

„Има седем нови случая на коронавирус, които трябва да бъдат потвърдени до обяд“, това заяви началникът на кризисния щаб проф. Венцислав Мутафчийски по време на редовен брифинг пред лечебното заведение.

„Независимо в коя болница в страната е установен коронавирус, болницата продължава да работи. „Пирогов“ няма да остане сам“, заяви Мутафчийски.

„49 лежащо болни, свързани с установените случаи на коронавирус са изолирани и са във вътрешната клиника на „Пирогов”, която е в отделна сграда. 30 души от персонала остават да работят в тази клиника и преминават на тестове за коронавирус. Всички лекари, които се грижат за болните от коронавирус, са контактни, но не могат да бъдат затворени, защото няма кой да се грижи за тези болни“, добави той.

„В неделя е постъпил 74-годишният мъж с предходно хронично белодробно заболяване, бил е приет в отделението по белодробни болести, имал е контакт с 49 болнолежащи. Взети са мерки. Неговото състояние е с тенденция за влошаване, но не е интубиран и не бих казал, че състоянието му е критично. Жената е 66 годишна, съпруга на този пациент, в тежко състояние е интубирана е веднага, на командно дишане е с много тежка картина от страна на белия дроб, в критично състояние е“, съобщи Мутафчийски.

„8 са първите контактни лица, настанени са за наблюдение, въпреки че те нямат никаква клинична картина, уточни Мутафчийски. По принцип той отново повтори, че контактни лица, които не са болни ще бъдат под карантина в домашни условия. След като бъдат тестувани, те ще бъдат освобождавани за домашна карантина при строго спазване на реда“, подчерта Мутафчийски.

В Габрово – възрастната жена има белодробен излив. Направена е елементарна манипулация по евакуиране на този излив, подобрила е показателите си, в момента е с подобряваща се клинична картина. Медицинската сестра е в отлично състояние без никакви признаци за болест.

В Плевен пациентите са в подобряващо се състояние, добави още Мутафчийски. 

Източник: Cross.bg

Подобни публикации

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече