неделя, януари 19, 2020

Борисов: Само мирът може да реши проблемите в Близкия Изток

България купува 20% от акциите на газовия терминал в Александруполис

Премиерът Бойко Борисов настоя, че само мирът може да реши проблемите в Близкия Изток. Той посочи, че ще се съобразим с решението на иракския парламент, но припомни, че войските на НАТО, които са там, са по тяхно искане и стабилизират така крехкото положение след войната.

„Иран, Ирак и Сирия са в непосредствена близост до България, като се има предвид, че Русия и Турция са под санкции – това е един много сложен регион. Ако се върнем и към събитията в Украйна, войната с Косово – аз се радвам, че след тази година и половина работа САЩ разбраха, че може с нас и други държави в региона можем да направим хората в този регион да живеят по-добре и да можем да гарантираме всички тези права, свободи и сигурност, което сме си поставили за цели“, каза той.

Тази сутрин министър-председателят Бойко Борисов и посланикът на САЩ Херо Мустафа откриха Първата сесия на Стратегическия диалог България-САЩ.

На нея трябваше да присъства зам.-държавният секретар на САЩ Дейвид Хейл, но той е бил помолен от държавния секретар Майк Помпео да остане във Вашингтон заради ситуацията в Ирак, обясни посланик Херо Мустафа. Затова водач на американската делегация у нас е Мат Бойс, заместник- помощник държавен секретар.

В рамките на форума ще бъдат обсъдени глобални въпроси, теми от сферата на отбраната, сигурността, икономиката, търговията, енергетиката, върховенството на закона.

На старта на форума Борисов обяви, че правителството ще вземе решение и ще закупи 20% от акциите на на терминала за втечнен газ на гръцкото пристанище Александруполис.

„Диверсификацията не е само дума. За миналата година ние сме ползвали около 400 млн. втечнен газ от Гърция. Само за януари са около 100 млн. куб. Днеска на Министерски съвет ще вземем решение и ще закупим 20% от акциите на терминала за втечнен газ, колкото има и държавната енергийна гръцка компания. Тези 400 млн. за миналата година ни дават основания, че можем да гарантираме 3 карга за свободния пазар, а и той е 10% по-евтин. Можем да стигнем и до 5. В края на януари ще отидем и директно с американски компании да постигнем по-изгодни цени“, обясни той.

Той подчерта и че нищо не се прави на тъмно по отношение на строежа на Балкански поток.

„Накои питат защо не ни спират Балкански поток. Първо той не е продължение на Турски поток. България изгражда своята газопреносна система с най-мощните американски компресори, реверсивна – за да може да транспортира газ във всички посоки. Когато нямаш търби и компресори, не можем да сме хъб. От Тръмп до държавния секретар,всички знаят какво правим. С 1 млрд. е по-евтин проекта и той дава в двете посоки възможност за транзитиране на газ, а и самата България да полза най-евтин газ“, посочи премиерът.

Източник: Cross.bg

Подобни публикации

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече