събота, октомври 16, 2021

Борисов се появи пред медиите и говори: за Плана за възстановяване, за НОЩ и за летен преврат в Росенец (ВИДЕО)

Планът за възстановяване и устойчивост е правен от над 200 души. Тези, които ме викат в парламента, в което няма лошо – как си представят да им бъде представен този план с всичките му приложения? Не искам да се спекулира, че няма План за възстановяване – на практика не е възможно да се изчете в парламента, трябва да се чете до края на юли. Това заяви премиерът в оставка Бойко Борисов.

На изричен въпрос дали на 21 април ще отиде в парламента, след като беше прието изрично решение от 45 Народно събрание да го направи, отговорът беше, че да, „възнамерявам да се ява“. Но те искат парламента да го направят на Народен съд – аз съм в оставка, защо им беше да гласуват това, защо да се явя – аз съм гражданин, „но не съвсем“, съгласи се Борисов. Защо Борисов следва да се яви, беше обяснено от преподавателят по публичноправни науки в СУ „Св. Климент Охридски“ и депутат от „Демократична България“ Атанас Славов: Премиерът е длъжен винаги да се появи в Народното събрание – независимо дали е болен, в отпуск, или планира воаяж до Барселона.

„Изборите свършиха, те са управляващо мнозинство – за какво съм им аз? Не се кандидатирам, за да не дразня – най-заслужилият съм от партията. Те искат да правят скандал, затова е викането“, възмути се Борисов. Той каза и, че няма да се възползва от целия 7-дневен срок, който има след връчване на проучвателния мандат, за да предложи правителство. „Моят страх е, че те няма да направят правителство – на тях им трябва служебно правителство и през месеците на репресии да постигнат по-добър резултат на следващите избори. Само че ГЕРБ се окопити“, предупреди Борисов.

Умолявам колегите най-отговорно – приемете го, той е добре направен. Томислав Дончев и Кирил Ананиев са 24 часа на разположение в денонощието. Отхвърлете го, ако искате, предложете свой, продължи Борисов. Според него, в този план „няма само за асфалт“.

Не го вкарах с постановление на Министерския съвет, за да не кажат, че го насилваме, настоя премиерът в оставка. Според него, планът трябвало да бъде четен от хора, които са експерти.

Според Томислав Дончев, можело Планът за възстановяване да се изпрати и от парламента, не от правителството. Той е убеден обаче, че няма смислени алтернативни планове, нямало и капацитет да бъде изработен такъв. „Само 2 месеца и половина отнема одиторите да проверят доколко адекватно е ценообразуването“, предупреди вицепремиерът в оставка.

Според Борисов обаче, сега като вече е гласувана оставка на третото му правителство, в сряда (21 април) министрите в оставка ще се явят да станат депутати и при желание да се прави Плана за възстановяване, това можело да се обжалва пред Конституционния съд. Не било така, когато ГЕРБ дошли на власт през 2009 година – тогава било обратното, първо било формирано ново правителство, а Сергей Станишев останал още няколко месеца да живее във вила „Секвоя“, по думите на Борисов. Лидерът на ГЕРБ заяви, че очаквал юристите от „Демократична България“ да се намесят предвид големия им капацитет, а не да правят „обща уйдурма“ с ДПС. И определи двете партии като съучастници в „летния преврат“ в Росенец.

Преди Борисов да обясни какво смята да прави с Плана за възстановяване, той извади картата на България с припомняне в кои региони е спечелил ГЕРБ – в 24 МИР. „Не мога да знам това приповдигнато огромно самочувствие на нашите колеги откъде идва“, каза лидерът на ГЕРБ, категорично посочвайки, че

Бъдете сигурни – няма повече да ходят на Росенец, няма да има и мажоритарни избори. Какъв по-спокоен парламент – сега имате пълно мнозинство (бел. ред. – т.е. всички партии без ГЕРБ), докога ще чакате? Докато по някакъв начин, дори физически, се разправите с ГЕРБ, описа картината от своята гледна точка Борисов. И припомни – 840 000 гласуваха за ГЕРБ. На Драго Стойнев сестра му работи в „Митниците“, на Мая Манолова …

„Понеже една година те не спряха да се подиграват с Щаба – казваха, че двама генерали плашат народа, дори горяха маските, едва ли не, че на инат сме затворили Щаба – моето предложение, ако искат да го имат този щаб, Симидчиев, който вече е шеф (председател на здравната комисия, оглавява щаба и дава указания на министрите как да действат, докато има ново правителство“, заяви лидерът на ГЕРБ. С едно гласуване казват – Щаба да работи до 30 април, призова той.

Здравният министър в оставка проф. Костадин Ангелов се включи и заяви, че „може би сме единствени в Европа, че постигаме с такива мерки такива резултати. Имаме самочувствието да кажем, че и с първата, и с втората, и с третата вълна“, добави той. Според него, с организация можело да се ваксинират по 50 000 души на ден, през юни – по 55 000. Според Ангелов, трябвало новите управляващи да си излъчат щаб и ако той щял да дава заповеди, да променят Закона за здравето, защото НОЩ сега е консултативен орган.

„Благодарение на мен, колкото и да е нескромно, вие не разбрахте за миграционна криза. По този начин се справихме и с финансовата криза – гръцката финансова криза“, изброи Борисов. „Българите, в по-голямата си част бизнесите не разбраха, че има пандемия“, добави той. От юни всяка седмица ще идват по 400 000 от Pfizer, преди това, през май – по 200 000, каза още премиерът в оставка.

„Аз днес като си прегледах моите обещания има само едно, което не съм изпълнил – и се надявам министър Ангелов да го изпълни, това е скенерът за Окръжна болница (Св. Анна)“, каза Борисов. Ще видите колко обещания ще бъдат изпълнени (от тях), уточни той.

„Аз съм се оттеглил от всички места, за да не дразнят. Те викат: „Ела“, защото иначе не могат да работят, нямат капацитет“, настоя Борисов. „Време е да управлявате – вече ние не сме ви нужни, управлявайте“.

Имаме два пъти по-голям от изискуемия фискален резерв, увери финансовият министър в оставка Кирил Ананиев. „Над 8 милиарда ще имаме още във вторник, може би сряда“, добави той, визирайки спецификата на финансовата година и кога идват плащания. Ананиев заяви, че не може да се сравняват първо тримесечие с първо тримесечие на годишна база – да, тогава има бюджетен дефицит от около 640 000 000 лева, защото имало плащания и мерки за пандемията. Предвиден е дефицит от над 4 000 000 000 лева, а в края на април ще сме на нула, каза още Ананиев. Изтеглили сме само малко над 800 000 000 лева външен дълг, а може до 10 000 000 000 лева, напомни той.

Източник: Актуално

Подобни публикации

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече