неделя, януари 17, 2021

Бойко Борисов: Не съм взимал пари от Божков, взехме му бизнеса в полза на държавата

Министър-председателят коментира редица теми в предаването “Панорама“ по БНТ

“Според някои от кризата сме излезли по-богати ли? Не! Излязохме по-бедни, но излязохме живи и здрави в огромната си част. Брутен вътрешен продукт се прави с работа, не с лежане и с почиване. Спасихме живота, хората, сега с работа, на правилните места да се сложат парите, продължаваме напред“, това заяви премиерът Бойко Борисов в предаването „Панорама“ по БНТ.

Той обясни, че в момента има медикаменти и респиратори за лечение на 30 000 души. На въпрос защо така рязко се сменят мерките, премиерът обясни, че не е рязко, а всичко е изчислено – брой заразени, брой оздравели, брой починали, брой болнични легла.

Борисов заяви, че вирусът не е победен и той изобщо не е свършил. „Надявам се, че с мерките, с дисциплината, с това, че самите хора усвоиха правилата – дистанция, дезинфекция, внимание, това е изключително важно да продължи.“

“Нашите мерки бяха първи, най-навременни и най-леки. Нашите съседи затвориха църквите, затвориха джамиите, затвориха училищата, затвориха хората в къщите, излизаше се само с разрешение на полицията. Ние всеки ден пускахме – паркове първо, после градини, после ресторанти, едно по едно, но заедно с народа, спазвайки правилата, за да свикнем да живеем и максимално бързо да се върнем към нормалния живот, защото нормалният живот помага за психическото здраве“, категоричен бе премиерът.

Той възрази на тези, които са го упреквали, че е избрал Мутафчийски, Кунчев и Кантарджиев за водещи фигури в Щаба, вместо да сложи там доц. Мангъров или проф. Коста Костов. “Между двете теории – аз бях точно по средата. Спазвайки и затискайки много бързо тези клъстери, които се появяваха, както Мутафчийски настояваше, а в същото време много бързо отпускайки местата – там където позволяваше. Затова излязохме първи от строгите мерки. В спора се ражда истината. Няма теория, няма учебник, няма литература, по която да извадиш и да кажеш: “за коронавируса правилото е… няма такова!“ Издъниха се най-големите държави. Измряха им хората. Във Великобритания, в САЩ, в Русия, в Бразилия виждате какво става сега, издъниха се!“

На въпрос защо е било нужно хората да се плашат с чували за трупове, Борисов отговори, че това е информираност.

Борисов изтъкна това, че България първа си е направила предпазните облекла, както и това, че сме започнали да правим плазма. “Ние първи си направихме облеклата, маските, очилата, първи започнахме плазмата да правим – в момента маса народ дава кръв, правим плазма, замразяваме, подготвяме, затова и толкова много хора излекувани имаме. Благодарение на нашата индустрия успяхме да направим облекла от най-добрия клас. В момента зареждаме Германия, Австрия, цяла Европа – с най-доброто, а не от Китай. В началото нямаше шлемове, маски, заводът в Смолян, който правеше ски, започна да прави маски и очила.“

Съседните държави всички са си признавали – президентът Вучич и много други казват, че гледат Бойко какво прави, за правят и те така. Но и големите европейски държави“, коментира Борисов. И даде за пример Германия, която вчера свали ДДС-то за 6 месеца. Той призна, че свалянето на ДДС-то за книгите му е било голяма мечта.

“Ресторантите ги затвори кризата, коронавирусът ги затвори“, категоричен бе премиерът.

Министър-председателят горещо защити политиката си за строежа на “Балкански поток“, както той го нарича, като изтъкна, че този проект ще е от голяма полза за България, защото ще получаваме транзитни такси.

Борисов коментира и проекта “Белене“: “Ще видите, че и “Белене“ ще стане един фантастичен, огромен проект.“

Премиерът бе помолен да коментира и непрекъснатите обвинения на Васил Божков срещу представители на институциите, в това число и към него: “Да. Бизнеса му го взехме в полза на държавата. От времето на главен секретар не се обяснявам с обвиняеми, като има червена бюлетина и 18 обвинения е нормално да не ме обича. Много ги обичам карикатурите“, заяви Борисов и се закани, че когато вече не е министър-председател и той ще започне да прави комикси и карикатури.

Бойко Борисов заяви, че лотарията е национализирана сега, защото в предишните години това не е било приоритет в неговите управления.

“Как ще взимам пари от Божков? От Божков съм получавал една пура в централата на ГЕРБ, беше дошъл заедно с ръководители на bTV“, отговори Борисов на въпрос на водещия дали някога е взимал пари от обвиняемия бизнесмен Васил Божков.

Премиерът в ефир се закле, че никога не взимал пари от Божков. “Ако може да ми се търси морална вина е за това, че съм помагал на футбола. Българският футбол беше в колапс“, каза Борисов, след което започна да изрежда отборите, на които е помагал.

“Закон не е променян в услуга, на който и да е било“, категоричен бе той.

“Тези мекерета така действат, в Костинброд беше така, Мая Манолова тича, Бареков, само телевизията е друга“, добави Борисов.

Бойко Василев потърси коментара на премиера и за бившия втори в ГЕРБ – Цветан Цветанов. Борисов заяви следното за някогашната си дясна ръка: “Колегата Цветанов направи каквото можеше за ГЕРБ. Сега прави каквото може, за да го разбива. Пожелавам му успех, хората ще видят кой е бил искрен.“

Бойко Борисов направи коментар и за казуса със строежа край Алепу: “Понеже вчера изпратих там директора на ДНСК, преди да дойда, му казах: “Гледай ме внимателно какво ще кажа, защото си ми доложил, че този първи етап е подпорна стена, а вторият етап е курортен комплекс, който с огромна степен на вероятност няма да се строи. Сиреч, ако това е подпорната стена и вие ме убеждавате, както и всички българи, че тези кутийки там не са хотел, това ще стане едно прекрасно местообитание на птички, на животни, на по-големи птици, прекрасна подпорна стена с гнезда.“

Министър-председателят нарече действията на КЕВР, които първо обявиха увеличение на цената на тока, а след това обявиха намаление, като пълно малоумие. Той обаче отрече, че им е оказвал натиск.

Според Борисов коронавирусната пандемия е най-лошият късмет. “Държавата във всяко едно отношение вървеше нагоре. БВП, строителство, всичко“, коментира той.

“Само Радев се радва или страда от рейтингите. Това са моментни работи, няма никакво значение. Сега като пчелички трябва да свършим работа“, каза още министър-председателят Бойко Борисов.

Източник: Fakti.bg

Подобни публикации

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече