неделя, юни 26, 2022

Бойко Рашков: Предвиждаме сериозни структурни промени в МВР

Искам да направим и сериозни структурни промени в Министерството на вътрешните работи (МВР). Те ще са на централно и на местно ниво. Министерството е застинало с десетилетия. Това заяви силовият министър Бойко Рашков. Той присъства на представянето на годишния отчет за дейността на Главна дирекция „Национална полиция“.

Вътрешният министър беше категоричен, че те няма да намалят способността на министерството да изпълнява своите задачи и функции. „Ние няма да се лишим от кадри и да нямаме възможност в ситуация да не можем да обезпечим сигурността на стратегическите обекти. Трябва да имаме резерви, за да можем да реагираме”, добави той.

Рашков призна, че ще има много хора, дори и политици, които няма да са съгласни с тези промени. „Някои от нашите политици искат да кадруват. Искат на местата, от които са избрани, да се назначават техни симпатизанти“, обясни министърът. „Но държавата има потребности и само те трябва да са на нашето внимание“, подчерта той. Рашков уточни, че ще бъдат направени и промени в Наказателно-процесуалния кодекс. „Няколко пъти аргументирах тази потребност в парламентарната Комисия по вътрешен ред и сигурност. Част от тях касаят образуването на досъдебни производства, извършването на някои действия по разследванията и други. Ако законите не са актуални, те не могат да обслужват обществото”, обясни Рашков. По думите му МВР не е безгрешно. „Много ясно виждаме къде имаме резултати и къде има какво да се направи“, заяви още Рашков.  „Виждаме, че имаме повишаване на жертвите на пътя. Не стоим безучастно по този въпрос. Започнали сме подготовка за промяна на Закона за движение по пътищата“, съобщи министърът. Рашков коментира и работата на МВР по време на миналите избори. „Миналата година за първи път се проведоха честни избори. Служителите на МВР осигуриха провеждането на честни избори. Не мога да кажа, че на 100% изборите бяха честни. Направили сме си нашия анализ“, каза той.

И добави: „Получили сме оперативна информация и си обясняваме как се е случило това. Не са ни стигнали силите навсякъде, за да можем да противодействаме ефективно и да започнем разследвания по различни случаи. Но регистрирахме трикратно увеличение на броя на образуваните досъдебни производства за престъпления против политическите права на гражданите и купуването и продаването на гласове“, отяете той. „Толкова бяха свикнали да печелят избори някои хора, че действията на МВР ги изненадаха”, добави вътрешният министър. Рапков не пропусна да коментира и случаите с „носенето на куфарчета с пари“. „Те обикновено са свързани с партиите с големи субсидии. Една новопоявила се партия едва ли ще има такива ресурси като ГЕРБ и ДПС. През миналата година откривахме престъпления, свързани основно с тези две партии”, добави той.

Actualno.com

Подобни публикации

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече