четвъртък, юли 2, 2020

Бременност и коронавирус – съвети и предупреждения

Безметежното спокойствие не е част от положителните ефекти по време на бременност. Като допълнение към това се добави и коронавирусът SARS-CoV-2. Какво следва от това – Deutsche Welle опитва да отговори? Как влияе SARS-CoV-2 върху организма на бременната жена и плода?

И без коронавирус бременността за много жени е време на страхове и съмнения. Сега се добавят и нови опасения. Какво ще се случи, ако майката се зарази с вируса? Доколко бебето в утробата ѝ е защитено от инфекция? В какво състояние ще бъдат болниците, когато настъпи времето за раждане? Как ще се справи с бебето в условия на самоизолация и затваряне? Ще се притече ли на помощ държавата в случай на финансови затруднения? На много от въпросите, които вълнуват сега бременните жени, няма еднозначни отговори. Не е известно как SARS-CoV-2 влияе на организма на бременната жена и на плода. Все пак коронавирусът се появи скоро и още няма достатъчно емпирични данни. Обикновено плодът в утробата на майката е добре защитен от плацентата от всевъзможни опасности. Но вече имаше информация за новородени с коронавирусна инфекция, за щастие, безсимптомно. Някои учени медици говорят откровено, че влиянието на коронавируса все още не е изучено, затова е преждевременно да се правят каквито и да било изводи. Други не виждат повод за прекалено безпокойство. Успокоителни думи за родителите намери Георг-Кристиан Цин – директор на германския Център за хигиена „Bioscientia“.

„Основният въпрос е как се чувства детето. Затова отговорът е много важен: Децата и може да се каже почти всички до 20-годишна възраст, проявяват много слаби симптоми. Същото се отнася и до новородените. Тоест, не съществува риск“, подчерта експертът в интервю за телевизия RTL.

„Моля всички бременни да не се безпокоят“, обърна се чрез пресата към жените, на които предстои раждане главният лекар на голям родилен комплекс в Мюнхен Кристоф Шолц. В клиниките рискът от заразяване е сведен до минимум, убеден е той.

Източник: Actualno.com

Подобни публикации

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече