вторник, септември 22, 2020

Brexit извади наяве най-тъмната страна на Великобритания

Поредното отлагане на раздялата между Великобритания и Европейския съюз (ЕС) и продължаващата несигурност около процеса и бъдещето на Кралството вадят на показ най-лошото от британския характер, пише Bloomberg в свой анализ.

По-рано полицейският ръководител на Северна Ирландия предупреди за възможни публични безредици заради недоволство от страна на лоялистите, които приемат предоговореното споразумение между премиера Борис Джонсън и ЕС като отслабване на севеноирландските връзки с останалата част на Великобритания.

Великобритания, разбира се, не е страна на насилието. През годините тя е магнит за редица имигранти именно заради репутацията си на толерантно място. Сега обаче в Кралството доминира грозната страна. Три години след референдума за Brexit във Великобритания риториката умишлено става все по-конфронтационна. 

Джонсън, който по-рано заяви, че предпочита да „бъде мъртъв в някоя канавка“, отколкото да поиска отлагане на крайния срок за Brexit след 31 октомври, обвинява парламента заради приемането на закон, който го принуди да пише на Брюксел с молба за отсрочка на процеса.

Подкрепящата Brexit преса рутинно обявява законодателите и съдиите в Кралството за предатели, докато Ирландия концентрира британския гняв заради влиянието си в процеса.

Прити Пател, представител на Консерваторите, отрече изказването си пред вестник, че заплахата от недостиг на храна в случай на Brexit без сделка би могла да насърчи Ирландия да се подчини на Великобритания. Пател заяви, че е цитирана извън контекста, като малко по-късно получи длъжността на министър на вътрешните работи в кабинета на Джонсън.

Според Даян Пъркис, професор в Оксфорд, с преследването на Brexit Великобритания „разрушава международната си репутация“, а на правителството сега се гледа по начина, по който „неговите колонии винаги са гледали“.

„Навсякъде, където Великобритания е управлявала, има разбирането колко трудно е да се преговаря с Кралството, колко трудно е да бъдеш чут и колко арогантни и жестоки стават британците, когато се опиташ“, добавя тя.

Какъв имидж Великобритания ще гради след Brexit остава отворен въпрос. По време на кампанията за референдума през 2016 г. Джонсън призова гласоподавателите да подкрепят Brexit, цитирайки реч на Уинстън Чърчил.

„Да приключим Brexit” сега е рефренът на Джонсън. И докато премиерът се бори за подкрепа на предсрочните избори, може би той трябва да си припомни съдбата на неговия кумир – през 1945 г., въпреки ключовата си роля във Втората световна война, Чърчил пада от власт.

Източник: Cross.bg

Подобни публикации

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече