сряда, април 14, 2021

Честен като българин?

В навечерието на поредния мониторингов доклад на ЕС България изглежда не просто като двойкаджия, а като ученик, който може да бъде изхвърлен от училище заради системно нарушаване на правилата. Това поражда два тежки проблема. Първият е че се уврежда тежко имиджа на страната ни и изглеждаме все повече като „допуснати по грешка” в ЕС. Вторият проблем, е че националният образ се пренася върху отделния български гражданин и той започва да бъде възприеман като втора категория европеец.

В тази ситуация подходът на управляващите към избухващите като мини проблеми е меко казано циничен. Ето един пример от последните дни. По повод доклада на KPMG за нарушенията във фонд „Републиканска пътна инфраструктура”, министърът на регионалното развитие Асен Гагаузов заяви, че той е писан по публикации в медиите и затова констатациите му не могат да се използват за вземане на административни решения.

Според правителството виновни са медиите

Това уважаеми колеги журналисти означава, че г-н Гагаузов не зачита вашата работа и казва, че вие пишете неверни неща. Освен, че ви обвинява в лъжа, той ясно казва, че медиите не са важни и техните разработки нямат стойност. А всъщност е точно обратното. Те са може би най-важната институция във всяко демократично общество. Защото защитават обществения интерес, като казват на хората какви ги вършат политиците. Защото как обществото би могло да разбере, какво пише в доклада на KPMG като БСП и партньорите й са го засекретили в парламента.

Освен медиите Гагаузов обвинява в некомпетентност и одиторската компания KPMG, защото тя „преписвала” от тях. Колежката му по партийна линия Илиана Йотова отива дори по-далеч. Тя не била съгласна правителството да плаща за одит, който бил преписан от медиите. Ами и аз не съм съгласен Европейската комисия да обвинява България в кражби, докато е очевидно, че краде не България, а тройната коалиция начело с БСП. Последното не го казвам аз, а директорът на Европейската служба за борба с измамите г-н Брюнер в писмо до вицепремиера Меглена Плугчиева. Според него България е ощетила ЕС с над 32 милиона евро.

За Гагаузов и Йотова виновни са обаче медиите. Защото не пишат, че министрите на БСП са бели и добри. Истината е, че и българските медии прекалено дълго търпяха арогантното поведение на настоящото правителство. Както казва поговорката „ненаказано добро няма”. И затова те днес са виновни, че министрите на БСП не могат да измислят как парите ЕС да стигнат до българските фирми и неправителствени организации без корупционни схеми.

Неспособността на едно общество и на едно правителство да усвояват пари според правилата е изключително голям проблем. Той показва, че България е страна, в която няма административна култура, а хората в институциите не могат да спазват елементарни правила.

Имаме проблем с правовата държава

В политическа практика на последните 18 години видяхме почти всичко. Имахме политици, които искаха да съдят Русия, а после такива, които скандираха срещу НАТО. Всяко правителство имаше проблеми – или със изтока или със запада, с икономиката или с инфлацията, с безработицата или пък с корупцията. И тези проблеми почти винаги бяха светогледно, икономически или идеологически аргументирани. Днешното правителство няма идеологически или светогледни проблеми. То е първото, което има проблеми с правилата. Според ЕС то не може да ги спазва.

Това прави правителството на тройната коалиция първото, което има проблем с правовия ред. Предишните правителства имаха сериозни проблеми с корупцията. Днешното има проблем с правовата държава и той не е вътрешен, а международен.

Защото едно е да лъжеш вътре в България, че спазваш правилата, че не създаваш или не участваш в корупция. Когато нашата прокуратура не обвинява нашите си крадци и когато нашият съд не ги осъжда, това е наш проблем. Когато обаче нашата държава краде парите на Европейския съюз тогава имаме ужасно тежък международен проблем. Наивно е да се мисли, че той няма да донесе тежки последици за страната ни. Такива за съжаление ще има и от тях ще пострадат всички, включително и днешните управляващите когато отново станат обикновени граждани, което е въпрос само на време.

Днес българското правителство дори аргументи да каже на ЕС, че българските измами и нарушения ще бъдат наказани от съда като във всяка друга страна в ЕС. Защото Европа няма доверие в съдебната ни система.

Това е политическо безсилие, което унизява националното ни достойнство и казва на останалите 26 държави от ЕС, че са направили грешка, когато са приели страната ни в съюза си. В Европа днес разбират все повече, че в България неспазването на поети ангажименти е норма. Те виждат ясно, че ние сме единствената страна в ЕС, която ясно не може да спазва правилата.

Последствия от това разбира се ще има. Подобни на тези за нелегалния имигрант, който се промъква незаконно в ЕС, а после живурка в някое гето при унизителни условия, докато го хванат и изгонят. Тъжното обаче, е че ние не се промъкнахме в Европа. Ние излъгахме, че сме политически възпитана и цивилизована нация. И затова ни пуснаха вътре. И сега като всеки излъгал ще си носим последствията. Защото за разлика от България, в другите европейски страни има обществено мнение. И ако то реши, че ние увреждаме интересите му ще намери начин да се защити. Както го направи с Австрия в случая с Хайдер.

Накрая стигам до въпроса „Как изглежда българинът в Европа?”. Виждал съм медиите да публикуват шеговити портрети на европейския гражданин. Той обикновено носи по-едно качество от всяка нация в ЕС – „говори тихо” като италианец, „щедър е” като грък и „има чувство за хумор” като германец. Като гледам как върви съвсем скоро ще се добави „честен като българин”?

Подобни публикации

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече