четвъртък, юли 2, 2020

Стартира четвъртият фестивал на българското образование

На 28 април в Националния дворец на култура се открива ежегодния тридневен Фестивал на българското образование. В Европейска година на творчеството и иновациите водещо мото на четвъртото му издание е: „Творчество, иновации, партньорство”.

Фестивалът е ориентиран към партньорството на неправителствени организации с българските училищата за разработване на иновативни модели на учене и възпитание, на съчетаване на класно-урочната дейност с извънкласни, извънучилищни и неформални занимания.

Фестивалът има открит формат и дава възможност да се представят от една страна училищата със собствен облик, а от друга страна – НПО и неформални общности.

Два актуални проблема са във фокуса на иновативните проекти – проблематичната ефективност на възпитателните технологии в българското училище и недостига на детски градини в столицата.

За по-бързото решаване на проблема с недостига на места за детските градини в София се занимават сдружението „Професионален форум за образованието” и асоциация „Родители”, които предлагат разкриване на филиали на детски градини в училища, където демографската вълна засега е намалила броя на учениците. С ремонт и реконструкция в рамките на няколко месеца там може да се задели крило от партерния етаж, да се обособи и съответна част от училищния двор и да се оборудва с необходимото за децата от предучилищната възраст.

Участници в четвъртия Фестивал на българското образование са повече от 150 училища, организации и институции. В моделите на дейност в трите дни акцент ще бъдат практическите занимания и демонстрации.

Сред участниците са електронно списание „Българска наука”, Човешката библиотека, които организират литературно студио, прабългарска школа за оцеляване „Бага-тур” и много други.

Фестивалът се провежда под патронажа на президента на Република България Георги Първанов и с подкрепата на Столична общена. Дните, в които можете да го посетите на първите два етажа на НДК, са 28, 29 и 30 април.

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече