вторник, юни 28, 2022

Д-р Аспарух Илиев: Омикрон ще доведе до нова остра, но сравнително къса вълна (ВИДЕО)

Трябва ли да се затегнат мерките у нас заради Омикрон?

Омикрон ще доведе до нова остра, но сравнително къса вълна. Това прогнозира в студиото на „Здравей, България” доктор Аспарух Илиев, ръководител на лаборатория в Берн.  Затова, по думите му, трябва да се въведат и някои нови ограничения.

„Бих препоръчал ограничаване на събиране на хора в големи групи в клубове, дискотеки. Видях, че никъде не се носят маски. А маските ще направят вълната по-плоска”, обясни д-р Илиев.

„Вълната се разгръща, въпросът е да я задържим колкото се може по-плоска. Трябва да сме предпазливи и да се опитаме да запазим болничният ресурс. Омикрон преминава по-леко, рискът е по-малък, но ще има много повече хора, болни по едно и също време”, коментира д-р Илиев.

“Ще помоля премиера Петков и здравния министър Сербезова да информират обществото по какъв план се работи и какви са стъпките, които следват. Планът трябва да се съобщи, за да може всеки да си прави сметката”, каза д-р Илиев.

“Ако в семейството двама са болни, а други двама се грижат за тях, то при Омикрон всички ще са болни и няма да има кой да се грижи за тях. Не бива да гледаме индивидуалния риск. Масовото заразяване може да наруши функционирането на структури”, уточни той.

Източник: Novavarna.net

Подобни публикации

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече