сряда, юли 28, 2021

Д-р Кацаров: Лошите резултати от борбата с пандемията се дължат на лошото управление на кризата

Отчетът за нашата дейност е много дълъг, ще го публикуваме на интернет страницата на нашето министерство. Затова ще направя само няколко акцента от работата. Безспорно, ковид е проблемът – лошите резултати, които отчитаме на борбата с пандемията се дължат на лошото състояние на здравната система и лошото управление на кризата – малкият брой тестове, това, че страната ни е последна по брой ваксинации. Това обясни в отчета си здравният министър д-р Стойчо Кацаров.

Най-важното, което направихме от първия си ден беше да променим логистиката на доставките и да дадем приоритет на възрастните хора за ваксинацията, допълни Кацаров. Имам добра новина – сравнително относително високият брой на ваксинирани хора, над 400 000 души над 60 години за последния месец и това е нещо, което ме удовлетворява, обясни министърът.

Успяхме да бъдем една от първите държави в ЕС, която утвърди новите европейски сертификати още в началото на юни. Имаше над 5000 грешни сертификати, опитахме се да преодолеем по най-бързия начин този проблем, обясни Кацаров.

До края на следващата седмица ще бъде публикуван единен протокол за диагностика и лечение, опитваме се да организираме и здравно-информационна кампания, която също не беше направена, допълни Кацаров. Очакваме още тази седмица страната ни да влезе в зелената зона по критериите на ЕС, поясни министърът.

Другата страна на работата, която свършихме, е да започнем промени в здравната система и отстраняване на грешките. Ще създам нова Дирекция за правата на пациента, която считам за задължителна, подчерта министърът.

Източник: Cross.bg

Подобни публикации

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече