четвъртък, юли 30, 2020

Д-р Константинов: Парите в здравеопазването у нас са три пъти по-ниски от Европа

Последните 10 години темпът на ръста на парите в здравеопазването в България е около 5.3%. Ние сме на второ място след Румъния в Европа по ръст на парите в здравеопазване. Но парите, които даваме на човек в България са около три пъти по-ниски, отколкото средното за Европа. Това каза в Сутрешния блок на БНТ д-р Стефан Константинов, изпълнителен директор на Университетската специализирана болница за активно лечение по онкология, бивш министър на здравеопазването.

По думите му ръстът трябва продължи не в следващите години, а в следващите десетилетия, за да достигнем европейско ниво.

Следващата година в УСБАЛО ще бъдат увеличени основните заплати на най-ниско заплатените категории труд. В тази група попадат най-вече медицинските сестри, лаборантите, лекарите специализанти, заяви още д-р Константинов.

Той каза още, че когато е станал директор на болницата тя е имала 8 млн. просрочени задължения, които в рамките на две години и нещо са били стопени без да спират инвестициите в болницата, без да спира и увеличението на доходите на персонала.

Благодарение на инвестиции от министерството е завършена нова клиника по медицинска онкология, която обаче според д-р Константинов не се дължи на помощи от държавата, а на прагматизъм от страна на болницата.

д-р Стефан Константинов: Както са важни добрите условия и апаратурата, така са и важни хората, които работят. Трябва да мислим кое е приоритетно. Болницата беше много стара сграда. Когато е пусната като лечебно заведение, изискванията са били едни. Сега хората очакват друго. Понякога е много трудно да оправиш нещо старо, отколкото да изградиш чисто ново. Но така или иначе имаме болница, която се развива с изключително модерен лъчетерапевтичен комплекс, с най-много пациент, с една от от най-хубавите апаратури, ще имаме и най-хубавия 5-скенер на Балканския полуостров. И следващото нещо е да се наблегне на хората – как да бъдат стимулирани и да работят добре.

Източник: Petel.bg

Подобни публикации

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече