петък, юли 1, 2022

Д-р Симидчиев песимист: Епидемията може да се рестартира от новия щам

Епидемията може и да се рестартира след нахлумането на новия щам у нас. 

Вариантът Омикрон е по-заразен, което прави рисковете от него големи, защото не знаем другите компоненти. Не знаем дали той ще бъде чувствителен или не към ваксините и към преболедувалите, и не знаем дали и колко тежко се кара това заболяване. Това коментира пулмологът Александър Симидчиев пред БНР.

По думите му трябва да направим така, че новият вариант да не влезе масирано в страната.

„Ако това се случи и той е по-лош от предходните, ще имаме рестартиране на пандемията. Ако пък не е по-лош от предходните, пандемията може да се облекчи. Но при всички положения, ако трябва да вземаме решения към момента, предпочитаме да направим грешка в посока на това да запазим повече човешки животи, вид застраховка.

Ако реално имаме вирус, който е по-малко опасен и той измести сега съществуващия вирус, може да се окаже, че той реално помага пандемията да приключи по-лесно и по-бързо. Тоест имаме и варианта той да е по-добър за човешката популация“, посочи той.

Честотата на мутациите зависи от това колко често вирусът попада в гостоприемни субекти, уточни Александър Симидчиев. По думите му слабият имунитет, понеже не изличава вируса, му позволява той да се адаптира чрез мутации.

„Така че, ако има „фабрика“ за мутирали вируси, то това са хора, маса от голямата част от популацията, които са с потиснат имунитет. Южна Африка е един от резервоарите на СПИН и там, ако се зарази такъв човек с коронавируса на Covid-19, този вирус не бива изличаван от имунитета и вирусът може да продължава да се адаптира и да мутира в един и същи организъм, и ако такъв човек зарази друг – да имаме много по-адаптиран и годен от еволюционна гледна точка вирус“, обясни Симидчиев.

По думите му Омикрон вариантът не е възникнал скоро, има дълго „родословно дърво“, имал е достатъчно време да възникне, просто сега е достигнал критичната фаза да стане достатъчно заразен.

Източник: Petel.bg

Подобни публикации

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече