неделя, октомври 24, 2021

Дългото носене на маски увеличи дерматологичните ни проблеми

Все повече българи – с „маскне“. Така дерматолозите наричат проблемите по кожата на лицето, причинени от продължителното носене на маски. Какво се случва с кожата ни под маската? И кои предпазни средства ни защитават най-ефективно от коронавируса? Проверка на Георги Георгиев и рубриката „На твоя страна“.

През последните месеци – все повече са пациентите, които идват тук в кабинетите на дерматолозите, заради кожни проблеми на лицето, причинени от продължителното носене на маски. Обривите най-често се появяват около устата, носа и брадичката, където маската запушва порите.

Топло, тъмно и влажно. Под маската, която закрива голяма част от лицето ни, кипи живот, който трудно можем да видим.

Какво всъщност полепва по маската по пътя й към лицето ни най-добре можем да видим през микроскоп. Бърз поглед към маска, която изваждаме от джоба си – показва милиони патогени, които тръгват към лицето ни.

Тук са всички попаднали частици – и прах, и бактерии, и вируси – поставяте ги на топло в джоба, на тъмно, това са условия за развитие на микроорганизмите и вие си ги отглеждате. И след това, когато я поставите отново на лице, ги поглъщате, обяснява проф. Павлина Долашка – Институт по органична химия.

Падне ли маската, паднат и тайните. Защото тогава последиците от този скрит живот излизат наяве. Под формата на ситни пъпчици.

Забелязваме от началото на пандемията, че имаме ръст на пациенти, които съобщават за проблеми в долната трета на лицето поради носене на маската за дълго време през деня, казва дерматологът д-р Самер Шокър.

Диагнозата: „маскне“. Така лекарите обобщават проблемите по кожата под маската на лицето. Клиничните проучвания показват, че раздразненията се появяват около 6 седмици след системно носене на предпазни средства.

Маскнето най-често се появява при пациенти с вече съществуващи дермални проблеми, които се отключват отново от носенето на маската, обясняват специалистите. Проблемите се наблюдават по-често при жените. То се появява, както от механичното триене на маската върху лицето, така и от промяната при нормалната кожна флора, разказват експертите.

Хората, които слагат маска за по-кратко – имат и по-рядко обриви, докато при тези, които работят активно с покрито лице, маскне се появява по-често. Затова на всеки четири часа трябва да даваме по 15 минути „почивка“ на кожата, за да може тя да „диша“, препоръчват дерматолозите.

Оказва се, че значение има и цветът на маската – особено при хората, склонни към алергични реакции. Всичко зависи какъв е типът маска, колко често я сменяме, както и колко време стои върху лицето.

Източник: Cross.bg

Подобни публикации

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече