четвъртък, септември 24, 2020

ДАНС и НАП проверяват ЦСКА

Министър председателят Сергей Станишев е наредил на Държавната агенция за национална сигурност и Националната агенция за приходи да направят пълна данъчна ревизия на финансовото състояние на ПФК ЦСКА.в периода от 2002-2007 г. Премиерът иска още ДАНС да установи чия собственост е спортният клуб.

ДАНС ще провери приходите на ръководството на червените за периода 2002 -2007 г. По думите на премиера проверката е разпоредена заради възникналата финансова ситуация в ЦСКА. 

УЕФА окончателно отказа лиценз на ЦСКА за Европейските турнири

УЕФА е уведомила ЦСКА, че отборът няма да получи лиценз за европейските турнири. Отборът бе изпратил официална молба за отсрочка, но от европейската футболна централа са отказали. Така шампионът на България няма да участва в Шампионската лига. Вероятно неговото място ще бъде заето от класиралия се втори отбор в шампионата – Левски.

Според факса получен късно снощи в централата на ЦСКА, администрацията на УЕФА е разгледала всички представени документи във връзка с лицензирането и допускането на отбора в Шампионска Лига на УЕФА за сезон 2008/09.

Въпреки това от футболната централа са категорични, че компромис не може да бъде допуснат тъй-като УЕФА трябва да гарантира еднакво и равнопоставено третиране на всички клубове. Организацията администрираща европейските клубни турнири е категорична, че не могат да бъдат допускани изключения и да се дават отсрочки. Следователно УЕФА не издава лиценз и не допуска ПФК ЦСКА София да участва в Шампионска Лига на УЕФА за сезон 2008/09, като това решение е окончателно.

След скандала изпълнителният дирекор на ЦСКА Александър Томов да подаде оставка. Първоначално той пое вината за случилото, но после я прехвърли на лицензионната комисия на БФС, която не е уведомила навреме ЦСКА за проблемите.

„Пред цялата българска общественост искам да кажа, че специално обвинявам г-н Николай Георгиев, който е отговорник на апелативната група за лицензирането, в морална и юридическа непрецизност”, сподели Томов в предаването на BTV „Тази сутрин”.

Как се стигна дотук?

Изпълнителният директор на БФС Борислав Попов заяви, че ПФК ЦСКА АД има задължения към държавата в последните 3 години и задължения към банки по кредити. Отделно клубът дължи суми за трансфери на играчи от други клубове. От Футболния съюз уточняват, че ЦСКА не отговаря на 17 условия по лицензионния документ.

След това решение на УЕФА БФС е длъжен да извади ЦСКА и от елита на българското първенство. Тимът може да играе във „В“ група догодина.

Ръководството на ЦСКА има време да приведе документите си  за А група в ред до края на юни. Това е срокът за получаване на лиценз за професионалния футбол във вътрешното първенство. ЦСКА вече погасиха дълга си от 900 хиляди лева към Националната агенция по приходите (НАП) и е почти сигурно, че ще останат в А група.

Финансовият директор на ПФК ЦСКА Александър Гарибов заяви, че не го е срам от евентуално бъдещо участие на „червените“ в аматьорските групи. Той обеща, че дори тимът да играе във „В“ група, ще успее да покрие задълженията.

Гарибов призна, че ръководството умишлено е направило нарушенията, довели до дисквалификацията. „Всички плащания са извършени от страна на ЦСКА, когато поехме отбора миналата година, решихме да не плащаме данъците и задълженията, а да обърнем внимание на селекцията, защото отборът бе в много окаяно състояние. Това решение го взехме, защото решихме, че след време ще можем да си платим задълженията.“ е обяснението на финансистът.

Подобни публикации

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече