петък, юли 10, 2020

Държавните бензиностанции стартират през 2021 година

Енергийната парламентарна комисия в парламента прие единодушно проекта за създаването на държавни бензиностанции и държавни данъчни складове във вторник привечер. До март догодина ще бъдат изградени първите държавни бензиностанции, заяви Валентин Николов, председател Енергийната комисия след като депутатите гласуваха единодушно проекта, пише Burgas24.bg.

За целта се създава Държавно предприятие „Държавна петролна компания“ със статут на държавно предприятие, предвижда промяна на Закона за резерва и военновременните запаси. Предприятието няма да формира печалба и няма да е търговско дружество. Но то ще има право да създава собствени търговски дружества, които ще купуват поддържат,експлоатират и изграждат складове за съхранение на горива, да купуват , експлоатират и изграждан складови бази и бензиностанции, които ще продават горива. Те ще могат да извършват търговска дейност и с алтернативни горива.

Ще бъде създадена инфраструктура за алтернативни горива, което се изисква от Европейска директива, съобщи зам.-министърът на икономиката Лилия Иванова, която подробно представи проекта. Оптималното управление на петробните бази ще подобри конкуренцията на пазара. Ще се създадат нови складови бази и така предложеният законопроект ще създаде по-голяма прозрачност, аргументира се Иванова.

„Ще подкрепим закона. Колкото повече държава, толкова по-добре“, заяви Таско Ерменков от БСП по време на обсъждането на законопроекта. Подкрепата на левицата е озадачаваща, предвид факта, че само преди дни лидерът на партията Корнелия Нинова се изказа скептично за идеята да има държавни бензиностанции.

Според проекта, в цялата страна ще има между 90 и 110 обекта на „Държавна петролна компания“. Все още няма яснота дали те ще бъдат построени „от нулата“ или ще бъдат изкупени вече съществуващи станции. По груби данни, строежа на всяка една нова бензиностанция би струвал между 750 000 и 950 000 лева.

Източник: Petel.bg

Подобни публикации

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече