неделя, юни 20, 2021

Депутатите всъщност не са съвсем без пари!

Наистина ли депутатите са без никакви доходи, след като се отказаха от заплатите си с официално решение, взето на 6 април след цял ден препирни в пленарна и извън пленарна зала?

В свой авторски материал за „Свободна Европа“ Полина Паунова посочва, че това не е така! Какво всъщност остава за народните представители? Според материала, става въпрос за т.нар. „безотчетни пари“, които се регулират от член 11 на Финансовите правила по бюджета на Народното събрание (НС) – приложение към Правилника на парламента.

Това са допълнителни разходи на народните представители, организирани в парламентарни групи, и на народните представители, нечленуващи в парламентарна група, в размер на две трети от основното месечно възнаграждение на народните представители. Те са предназначени за заплати на сътрудници, консултации, експертизи, помещения и други дейности, свързани с работата на депутатите, а всяка парламентарна група определя как да се харчат.

В абсолютна стойност това значи 2832 лева месечно – защото депутатската заплата сега е 4248 лева, т.е. 60% правят посочената сума. „Свободна Европа“ твърди, че и от БСП, и от ГЕРБ са казали, че за април тези пари са преведени, а източникът от ГЕРБ, който е пожелал да остане анонимен, е признал, че нарочно в решението за заплатите не бил включен въпросният текст от Финансовите правила по бюджета на НС т.е. депутатите не са имали намерение да остават изцяло без заплати.

Припомняме обаче, че депутатите лишиха от заплати и т.нар. висши чиновници – т.е. тези, които са членове на съответните политически кабинети, плюс министри, зам.-министри, ръководители на държавни агенции. Но това изглежда е несъвместимо с Конституцията и правната дирекция на Министерския съвет е казала, че не е законно. За да може да няма нарушение, всеки, лишен от заплата, трябвало да подаде декларация, че е съгласен с решението на парламента. Такъв например е националният здравен инспектор Ангел Кунчев!

Припомняме, че многократно премиерът Бойко Борисов публично напомняше как „работят без пари“, като последния такъв случай беше вчера, 3 май, когато се накара на журналистите как смеят „да се гаврят“ с Националния оперативен щаб!

Иначе с решението на парламента парите за заплати, от които се лишават държавниците ни, трябва да идат директно по сметка на здравното министерство – за борба с коронавируса.

Източник: Actualno.com

Подобни публикации

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече