неделя, януари 17, 2021

Десислава Атанасова: Трябва да се изчакат редовните избори

„Трябва да се изчакат редовните избори, след няколко месеца предстои хората да изберат най-добрите. Това каза в интервю за bTV народният представител от ГЕРБ и председател на Временната анкетна комисия за разглеждане на проекта за нова Конституция на Република България Десислава Атанасова.

„В крайна сметка мандатът изтича след няколко месеца. Аз смятам, че трябва да се изчакат редовните избори. Може би през това време е наложително всички непредставени политически партии да изготвят своите политически платформи и послания, а хората, които са на протестите, ако могат, да работят заедно за такива политически послания и да участват в следващите парламентарни избори и в политическия живот на страната. Чрез избори хората заявяват своя вот за определена политика и определени политици. Ако някой иска да има представителство в законодателния орган така, че да променя условията, то следва да се подготви“, допълни тя.

„Когато обявихме внасянето на проекта за нова Конституция и рестарта на политическата система така, както го обяви нашият лидер г-н Борисов, не само в качеството му на министър-председател, очаквахме, че всички ще чуят и едно изречение, което той каза в края на своето изказване: „Ако се съберат 160 гласа за Велико народно събрание, той ще подаде оставка на следващия ден“. Сега малко ме изненадва това, че основните опозиционни сили в Народното събрание като че ли не искат това да се случи вече“, каза още Десислава Атанасова.

„И вчера заявих, че имам намерението да инициирам създаването на експертен съвет, който да бъде от доказани авторитети в правото и конституционното такова. Следващата седмица вероятно ще оповестя имената. Не всички са ми потвърдили участие.“, допълни още тя.

Атанасова отбеляза, че би поканила в експертния съвет и председателя на 39-ото Народно събрание и служебен министър-председател и юрист проф. Огнян Герджиков.

„Това са хора от академичната общност, бивши конституционни съдии. Освен това, считам, че следва да има диалог с неправителствените организации и всички професионални, всички професионални на юристите в България. Конституцията засяга всички сфери на обществения живот. Надявам се, че извънпарламентарните политически сили няма да откажат диалог, защото част от исканията, дори на хората от протеста, са и предложенията за промени в Конституцията, които сме внесли. Давам си сметката за отговорността, която нося с избора за председател на тази комисия. Отговорност не само защото ГЕРБ е вносител на проекта за нова Конституция, заедно със своите партньори, а и защото критиките са големи. Очаквам да има диалог и ще търся такъв диалог“, допълни Атанасова.

Източник: Актуално

Подобни публикации

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече