четвъртък, август 6, 2020

Десислава Танева: Две седмици се моля на търговските вериги

Трябва да има възможност хората да си изберат храната, произведена и от българските производители. Преговорите с търговските вериги у нас обаче се оказали препъни камък за бързи и адекватни действия в сферата на земеделието.

Това заяви пред БНТ министърът на земеделието и храните Десислава Танева. „Две седмици, аз в качеството си на министър, съм в ситуация да се моля на 5 вериги да ми дадат данни за техните доставчици на плод, зеленчук, месни продукти. Това, което по статистика имаме най-много и по статистика потребяваме най-много от всичко, което произвеждаме. За да проведа разговор с тях и да намерим механизма, по който тази доставка да е от български производител. Какво получих от веригите след две седмици молба? Нула реда информация. Една от веригите ми пусна табличка с 5 реда и един човек, който докарва плода и зеленчука за веригата“, обясни министър Танева. 

Български земеделци се отказват от производство заради ниските цени на вноса Това е задължение, което веригите във Франция в този труден момент, го приеха и разбраха без нужда от обяснения, подчерта тя.

Припомняме, че в кризисната ситуация страните в цял свят търсят начин да стимулират родното производство и да осигурят храна на населението си: Великобритания започна акция „Нахранете нацията“; а Германия обяви, че ще приеме 400 000 сезонни работници, включително от България. „Имаме 100 000 души, заети в земеделието. Респект към тях. Хората тръгнаха да произвеждат след ликвидация в земеделието. Процес, който го е нямало в нито една страна“, подчерта още министърът.

Министерството на земеделието и храните е получило предложения от браншовите организации и вече има готов план със стимули за българските селскостопански производители.

Какво включва той?

Министерството на земеделието и храните предлага местните производители в цялата страна да имат достъп до всеки от обектите на търговските вериги (мултинационалните, уточни министъра) с представителства в цялата страна, каза Танева. „Ние не налагаме нито колко да се купи, нито от къде, а искаме регулация и достъп до точката на разпространение на местните производители. Говорим за съвсем друг канал за предлагане не за начин на доставка или друго“, уточни тя и даде пример със Сливен, където има оранжерия на 5 км от града, а в търговската мрежа в града няма тяхна продукция.

„Тук говорим за това: от търговските площи на веригите да бъдат отделени площи за местни производители. Как ще си решат канала за доставка е тяхна работа. Ние само казваме при какви условия трябва да оперират те“, категорична беше Танева. Така министърът отговори на Сдружението за модерна търговия, които вчера обясниха, че не могат да отговорят на подобно условие заради предварително сключени договори за доставка и пр.

„Ако погледнем справката, ще видим, че точно това Сдружение държи със сигурност мажоритарния процент по разпространение на стоките у нас. Категорично няма основание да смятат, че ще има увеличение на цените за доставка“, каза още Танева. „Цените какви ще са зависи от политиката на търговската верига“.

Що се отнася до липсата на работници в сектора, по думите на министъра този въпрос ще се реши благоприятно от самосебе си, след започналото движение и в икономически, и в чисто регионален план заради разпространението на коронавируса. Предоставили сме помощ на кланиците – по 7 лв. на глава агне при клане. Свързано е с предстоящите празници. Това е начин да подпомогнем отново българските производители. Има проблеми – българският производител е дребен и неорганизиран в производството на зеленчуци, плодове и животни, и е трудно административно да му се помогне, но правим каквото можем, каза още тя.

По думите на министър Танева всички местни и фермерски пазари трябва да работят, при строго спазване на противоепидемиологичните мерки. Ето какви са правилата за работа на фермерските пазари По отношение прекия достъп до фермите – днес Агенцията по храните ще бъде издадена заповед, с която при гарантирани противоепидемиологични условия, гарантиращи безопасността на храната и ако фермата е регистрирана по закона, прекият достъп е бъде осигурен.

Осигурили сме възможност за нисколихвено кредитиране в сектор Плодове и зеленчуци до 30 милиона лв, каза Танева. Това е станало възможно след решение на Управителния съвет на ДФ „Земеделие“.

Източник: Actualno.com

Подобни публикации
1 Коментар
  1. vladimir казва

    Отлична работа на министъра,но това трябваше да се е случила преди 10 години и да продължи
    и след това.Работа трябва да се намери на хората във фермите и полята .Дефицита може да се намали ,като повече произвеждаме и изнасяме и по-малко внасяме.Известно е ,че България е един от най-големите износители на мед и произвежда кабели ,но най жалкото е ,че не произвежда машини т,е, не произвежда и изнася готов продукт ,с който да печели от принадена стойност.Българското правителство трябва да се съсредоточи върху ресурсите ,които има страната и които са основа за бъдещи производства.В такъв смисъл правителството трябва да поощрява и подпомага стартъпи и фирми занимаващи се с производство на електродвигатели, и внедряващи електродвигатели във всякакъвв вид машини .Става въпрос ,че в България трябва да се произвеждат всякакъв вид електродвигатели,като се започне от различни видове помпи с електродвигатели,електротелфери, вентилатори за дом.и промишлени нужди ,вентилатори за банята и за компютрите,,миксери, бормашини ,дрелки ,винтовери,циркуляри,шмиргели .Защо българите да не произвеждат електродвигатели за автомобили, вятърни турбини малки и големи.Надявам се ,че в родината има достатъчно квалифицирани инженери ,коита са способни да конструират електродвигатели и машини работеши с електродвигатели ,с които да участваме в световното производство и коопериране с чуждестранни фирми.Крайно време е родината ни да преработва суровините си и произвежда машини ,вместо да изнася богатствата си на ниска цена.Същото важи и за земята ,която може да ражда плодове и зеленчуци и храни животни,но ние повече внасяме отколкото изнасяме.Затова сме бедните в Европа,защото прахосваме ресурсите ,вместо да ги използваме рационално.Доста българи работят в чужбина ,във ферми където всичко е организирано, а у нас е разрушено и всъщност няма къде да се работи.България изнася зърно за около 200 долара за тон и внася месо за около 1600-1700 долара на тон , пипер за около 2500 долара на тон ,домати,ябълки ,грозде и т.н.

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече