сряда, октомври 20, 2021

Директорът на “Сиела Норма”: ЦИК ни дължи близо 14 млн. лева

По думите на Веселин Тодоров, Централната избирателна комисия дължи пари на фирмата-доставчик на машините за изборите

“1500 лева сме поискали от ЦИК за наем на машините за гласуване, което вероятно прави около 14 милиона лева. ЦИК отказва да плаща и за наема на склада, това струва 110 000 лева на месец”, заяви в сутрешния блок “Денят започва” Веселин Тодоров, изпълнителен директор на фирма “Сиела Норма”, която осигурява машините за гласуване.

Машините все още са наша собственост и това не е опит за злоупотреба с права, подчерта Тодоров.

“Ние продължаваме да носим всички разходи и рискове около употребата на машини. Гаранционната поддръжка тръгва от момента на прехвърляне на собствеността и тя не е прехвърлена, така че ние очакваме или най-сетне да бъде платено по договора или наистина да бъдем обезщетени”, категоричен е Тодоров.

По думите му, проблемът е, че всичко е за сметка на фирмата.

“Машините, които са повредени ги подменяме, предполагам, че те са над 100. Случва се да се повредят при транспорт, някой път падат от по-голяма височина, може да се счупи екрана, знаете че на изборите някои умишлено бутаха машините”, обясни Тодоров.

Според него, ЦИК дължи пари и за наема на склада, който е 110 000 лева на месец. На въпроса, че това е твърде висока цена за наем, Тодоров обясни, че това са били възможно най-добрите цени, на които се е спряла фирмата му.

“Ние сме извършвали много подобни доставки – ние сме правили БУЛСТАТ регистър, система за управление на училищата и много други”, допълни Тодоров. Категоричен е, че в тези случаи не е имало никакво сътресение.

“ЦИК искат сами да разработват софтуер, не съм убеден, че са компетентни, не съм убеден и че имат разработчици”, заяви Тодоров.

“Той обясни, че фирмата му вече се е включила в офертата за услуги. Ние се включихме вече в поръчката за софтуер, подадохме оферта. Тя поръчката, всъщност, е адресирана само до нас”, заяви директорът на “Сиела Норма”. “Офертата е за 13 милиона и нещо, в момента водим преговори”, допълни Тодоров.

За доставка на допълнителните 1600 машини за изборите на 14 ноември участват 3 фирми – “Сиела

Източник: Novavarna.net

Подобни публикации

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече