понеделник, септември 21, 2020

Директори искат отмяна на тол таксите за училищни автобуси

Директори на училища искат специалните автобуси, с които децата пътуват, да бъдат освободени от тол такса. Според педагозите изключение може да бъде направено, защото с тези транспортни средства се изпълнява социална, а не търговска дейност. Малките училища, които имат жълти автобуси, са в най-неизгодна ситуация след въвеждането на тол системата. Дори 1000 лева за тях са сериозен годишен разход.

В основното училище в с. Караджово учат 143 деца. 43 от тях използват училищния автобус, за да стигнат до училище. С въвеждането на тол системата всички училищни автобуси ще трябва да плащат тол такса. Това създава притеснение за директорите в училищата в малките населени места. Разходите стават изключително големи.

Проблемът с училищните автобуси трябва да се реши от страна на държавата на ниво виждане на неговата социална функция и на това, че училищните автобуси превозват учениците, за да може да им дадат достъп до образование. Държавата трябва да направи разлика между търговската дейност на автобусите и училищните автобуси, което е коренно различно, коментира директорът на основното училище в с.Карджово Красимира Благоева.

Източник: Cross.bg

Подобни публикации

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече