четвъртък, юли 2, 2020

Джонсън: Все още е възможно споразумение за Brexit, но има много работа

Британският премиер Борис Джонсън заяви пред кабинета си, че все още е възможно да се постигне споразумение за Brexit, но остава да се свърши значителна работа, каза негова говорителка, цитирана от световните медии. „Премиерът информира кабинета за напредъка по протичащите преговори за Brexit и повтори, че може да се види път към споразумение, но все още остава да се свърши значителна работа за постигането му и че трябва да запазим готовност да напуснем на 31 октомври“, каза говорителката, цитирана от БТА.

Главният преговарящ на ЕС за Брекзита Мишел Барние заяви по-рано, че остава да се свърши много работа и че преговорите с британския екип ще продължат в понеделник. Барние все пак определи като „конструктивни“ преговорите, които се състояха този уикенд между Лондон и Брюксел, се казва в изявление на Европейската комисия, цитирано от Франс прес. Барние информира тази вечер в Брюксел постоянните представители на 27-те страни членки на ЕС за хода на преговорите с Великобритания. По-късно той ще направи същото за европейските депутати, а във вторник ще докладва и на външните министри на ЕС в Люксембург.

„Надеждата е, че британските преговарящи са проявили достатъчно гъвкавост, за да могат преговорите да продължат и бързо да приключат. Времето тече“, заяви европейски източник. Според друг запознат постигнатият напредък в разговорите през уикенда е по-малък от този, на който се е надявал ЕС, въпреки че все още има надежда за постигане на разбирателство. Въпреки че е трудно да се предвиди как ще се развият разговорите занапред, европейските лидери, които ще се срещнат на 17 и 18 октомври, няма да се договарят за конкретните правни формулирови.

Това означава, че те трябва да бъдат договорени до сряда, посочва Bloomberg. В Париж в неделя германският канцлер Ангела Меркел припомни на Великобритания, че след излизането й от блока тя ще стане един от „потенциалните конкуренти“ на ЕС на световния пазар заедно с Китай и САЩ. Това е още една причина защо „Европа трябва да покаже от какво е направена“ с наближаването на Brexit, заяви тя редом до френския президент Еманюел Макрон преди среща на двамата за координиране на политиките.

Източник: Cross.bg

Подобни публикации

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече