неделя, декември 5, 2021

Доказаха изключителната полза от маските в борбата с коронавируса

Международен екип учени е установил, че носенето на маска се явява изключително по своята ефективност предпазно средство срещу заразяване със SARS-CoV-2 и снижава риска от заболяване с 53 процента. Резултатите от изследването са публикувани в научното издание British Medical Journal.

Изследователите провели метаанализ на предишни научни разработки, за да определят общата ефективност на обществените мерки за профилактика на заразяването с коронавирус, такива като носене на маски, социално дистанциране и миене на ръце.

Анализът включвал осем научни изследвания, които демонстрирали снижаване на заболеваемостта от COVID-19, свързано с миенето на ръце, с 53 процента, благодарение на носенето на маска – с 53 процента, и поради социално дистанциране – с 25%.

Общо учените разгледали 72 изследвания, от които 35% оценявали ефективността на отделни ограничения, а 37% – ефективността на всички съвкупни мерки. Но поради нееднородността на данните анализът на резултатите по ефективността на такива мерки като карантини, локдауни, затваряне на граници, училища и работни места се оказал невъзможен.

Изследвания, проведени в САЩ, установили, че затварянето на училища е намалило заболеваемостта с 63%, а смъртността – с 58 процента, но японски учени не установили такава връзка. В Саудитска Арабия се съобщавало за снижаване на заболеваемостта от COVID-19 с 4,9% чак осем седмици след въвеждането на карантина. Учени от Индия установили, че при липсата на карантина предаването на SARS-CoV-2 се е увеличило 14 пъти. Изследвания, проведени в САЩ, са демонстрирали, че закриването на работни места е намалило предаването с 12-16 процента. Изследване в ЮАР пък сочи, че всеобщата изолация е снижила риска от заболеваемост с 14,1 процента.

Източник: Actualno.com

Подобни публикации

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече