неделя, май 9, 2021

Дончев: Искаме извънредното положение да продължи максимално кратко

Основните ограничения, свързани с разпространението на коронавируса, са ограниченията на пътуването. Списъкът ще бъде динамичен и ще се изготвя от две министерства Министерството на здравеопазването и МВнР.

Това стана ясно от думите на вицепремиера Томислав Дончев след извънредното заседание на Министерски съвет, свързано с критичната ситуация с коронавируса. Припомняме, че по-рано кабинетът предложи на Народното събрание да се обяви извънредно положение в страната, за да се ограничи разпространението на заразата.

Вицепремиерът обясни още, че кабинетът се надява извънредното положение да продължи максимално кратко, както и че ще се търси балансът, за да не се стопира стопанският живот на страната. Дончев заяви, че не съветва нито един българин да пътува в държавите, в които има коронавирус.

Считаме, включително и Министерски съвет, че сега е моментът да се вземат по-решителни мерки, за да сме в състояние да ограничим разпространението на вируса, няма държава която да е успяла съвсем да го спре. Вицепремиерът подчерта, че основна мотивация е да се следва финия баланс, за да се гарантира здравето на гражданите и да се съхрани стопанския живот на страната.

По думите му извънредно положение не означава спиране на стокопроизводството или ограничаване на гражданските права. Единственото, което може да бъде ограничено, е правото за свободно движение, допъли още Дончев, цитиран от bTV.

„Не може да позволим лица със симптоми да контактуват с други хора“, каза Дончев. Той беше категоричен, че и сега има текстове, които предвиждат санкционен режим, но те не са достатъчни и подчерта, че трябва да се увеличат и правомощията на МВР, за да може мерките да са по-ефективни. „Няма място за паника, просто искаме държавата да вземе всички навременни мерки“, каза още Дончев.

Източник: Actualno.com

Подобни публикации

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече