неделя, декември 5, 2021

Доц. Ангел Кунчев: Едва 0,77% от починалите с COVID-19 у нас са ваксинирани

„В епидемиологията нещата не могат и не трябва да се смятат на дневна база. За изминалите четири месеца процентът на починалите ваксинирани срещу коронавирус е 0,77% или 1 на 160 души“. Това каза главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев в ефира на „Здравей,България“.

„Надявам се да нямаме по 10 хиляди положителни проби дневно. Математиците винаги са познавали и много ни помагат, но се надявам това да не се случи“, каза той.

Специалистът добави, че днес ще излезе изследване на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията, което показва, че в страните с под 70% ваксинационно покритие рискът е висок. „Вече само България и Румъния са с под 50% ваксинирани. Ние сме на 19% и, ако останем така, има големи рискове“, каза Кунчев.

„Ако бяхме стигнали 70% ваксинирани, нямаше да има мерки. Тези проценти отдавна са минало за редица европейски страни, а на нас ни се струват мираж. Ако нямаше никакви мерки обаче, цифрите щяха да са значително по-големи. Не е приемливо хората да си умират вкъщи“, добави Кунчев.

„Пазарът на фалшиви сертификати е пазар с човешкото здраве. Такава практика има. Много е трудно да се докаже, че един сертификат е фалшив. 1 от 1000 души не реагира на антигенно дразнене. Всеки случай с фалшив сертификат ще се обясни в съда именно с това нещо“, каза Кунчев.

Главният държавен инспектор съобщи, че тече проверка на лекар, който прави много имунизации на хора от различни краища на страната. От РЗИ казват, че в списъка му има хора от Благоевград, Несебър и Елхово. Подозренията са, че въпросният медик издава фалшиви ваксинационни сертификати.

Източник: Cross.bg

Подобни публикации

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече