сряда, септември 29, 2021

Доц. Георги Попов: Приближаваме пика на COVID-19. Възможно е да има втора вълна

Хидроксихлорикин се включи в лечението на COVID-19. То обаче почти няма ефект, когато болният настъпи в напреднал стадии на болестта. Трябва много да се внимава с прилагането му.

Приближаваме се към пика и никой не знае кога ще е точно той. Не мога да съм сигурен, но към края на април – началото на май. Има много въпроси на които науката не може да отговори, като тези дали преболедувалите ще се разболеят отново. Възможно е да има втора вълна. Това заяви в ефира на Нова телевизия полковник доц. д-р Георги Попов, началник на Катедра ,,Инфекциозни болести”.

Ако се стигне един пик на заболяването, то доста бавно ще спадне и ще се проточи след 13 май. Маските намаляват риска най-вече за околните и те имат своето място за преодоляването на епидемията. Но не само те трябва да се носят, ръцете и повърхностите трябва да са чисти. Клиничните оплаквания са доста разпръснати – от горните дихателни пътища, долните, стомашно-чревният тракт, каза още той, пише Novini.bg.

„Когато започна епидемията в Ухан, си казах какво толкова един грип, няма да се затвори света. Но, когато вече сме работили един месец с този вирус, мога да кажа, че е много тежко.

Вирусът изяжда със зъби белия дроб.Заболяването се влошава рязко.

Възрастта е първият фактор, ако има заболявания – онкологични, диабет – веднага в болница. При младите също трябва много да се внимава кога да се потърси лекарска помощ.Вирусът остава тежки последствия и най-вероятно човек ще си ги носи цял живот. Това видях с очите си. „, каза още той.

По думите му той си спомня всеки пациент. „Аз се грижа не само за хората в болницата, но и тези които са вкъщи“, подчерта лекарят и добави, че му става наистина много мило, от някои жестове на пациентите.

„Не съм видял респираторни заболявания, които да циркулират през лятото. Надявам се така да стана и с този вирус, но да не се появява през зимата, както се случва обикновено“, каза още доц.д-р Попов.

По думите му, ако има втора вълна, то тя ще е по-тежка.

„Работи се за ваксина, но ако я има – то се губи много време при изпитването им. Няма как да се прескочат тези етапи“, категоричен бе още той.

Източник: Petel.bg

Подобни публикации

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече