петък, октомври 15, 2021

Доц. Кунчев обяви ще хвърлим ли маските скоро

По думите му трябва да се ускори темпа на ваксинация

“Последните два дни заболеваемостта в страната падна под 60 на 100 000. Ако задържим тази заболеваемост две седмици, никоя държава не може да има претенции към нас”. Това заяви в ефира на bTV държавният главен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

“През последните месеци има една немалка група хора, които активно се изследваха. Това те правеха в частни лаборатории, не обявяваха резултата и не се карантинираха официално”, обясни той.

По думите му е важно ваксинационният процес да продължи устойчиво.

На въпрос дали ще хвърлим маските на закрито Кунчев отвърна:

“Почти няма страна, която да е махнала маските на закрито. Много зависи от мястото и от това колко време стоиш в това закрито пространство. Засега просто махат маските на открито, но не и на закрито. Рано е за такова нещо”, обясни той.

“Миналата година беше по същия начин с ниска заболеваемост на първи юни. Дано обаче да не се повтаря това, което стана наесен. Случилото се в Индия е изключително сериозно”, категоричен е Кунчев.

“Основният причинител на последната вълна беше британският вариант. Слава Богу, не сме засекли внос на бразилския и южноафриканския. В момента цялото ни внимание е насочено натам. Очакваме да видим какво ще се случи”, каза той.

“Както очаквахме, промените в генома не доведоха до нищо по-тежко, при българския щам на вируса”, добави Кунчев.

Според него създаването на КПП-та и затварянето на паркове миналата година не е било добра мярка. “Именно заради това сега нямаше наложени подобни ограничения”, каза той.

Източник: Novavarna.net

Подобни публикации

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече