сряда, септември 23, 2020

Дрон срещу линейка

Кой ще спечели състезанието за оказване на първа помощ

Екип от Австралия е разработил иновативен начин за използване на дронове. Сега те стават част от системата на здравеопазването. Новият метод за използване на дронове имаше успешен старт. Малките летящи устройства достигнаха до всеки един фалшив пациент в оживен град в Северен Ирак, където стартира програмата. Дроновете успешно се добраха до дестинациите с 90 до 120 секунди по-бързо от линейка.

Това не е твърде голям период от време, но ако се касае за пациент, който не диша или сърцето му е спряло, тези 90 секунди може да са фатални. При случаи от такава спешност, колкото по-бърза е реакцията, толкова по-добър ще бъде резултатът.

В Руанда беше извършен медицински преврат в борбата за най-бърза доставка на банки с кръв между различните болници. Дроновете обичайно преминават разстоянието по въздуха, невъзпрепятствани от трафик.

Много системи подобни на тази биха могли да бъдат отговора за редица спешни случаи. Дроновете в това проучване носеха малък комплект за първа помощ. Вместо това пакетът може да бъде преносим дефибрилатор или лекарства като EpiPen.

Задължително условие е обаче човек да координира действията и да администрира помощта и системата, която в момента работи само на открито.

В миналото

През 2017 г. екипът от изпитатели използва дронове, за да открие жизнени знаци при хора от въздуха. Учените са изградили и тествали преносимо устройство, което следи сърдечния ритъм. Също така се въвеждат данни с алгоритъм за откриване на физическо падане.

Днешно време

Устройството за откриване на падане е тествано при пет здрави доброволци, извършващи нормална физическа активност. Инсценирани са различни падания – включително падане напред, назад или върху коленете – както нормално, така и с ускорен пулс. Той е постигнат чрез бягане на пътека преди тестовете. Опитите са успешни, тъй като са открити 98% от падналите с повече от 99% точност.

Умната джаджа е съставена от микроконтролер и два био-сензора (за сърдечна честота и ускорение). След това е оборудвана с GPS модул за проследяване на местоположението и GSM модул за изпращане на известия до смартфона на болногледача. При тестове в три града устройството препредава успешно съобщения и GPS местоположение на пострадали на номерата дадени за връзка.

Последният полеви тест – дрон срещу линейка

Изследователите са поставили фалшиви пациенти в многолюдни, трудно достъпни места, включително в жилищен квартал в близост до училище и в центъра на града, близо до популярен пазар.

Когато е сигнализирано за падане от устройството, болногледачите използват своите смартфони, за да изберат път към фалшивия пациент, оборудвали са дрона с аптечка и са го изпратили. Едновременно с това е алармирана линейка и се изчислява времето, необходимо за всеки респондент да пристигне на уреченото място.

Дронът успешно и безопасно пристига на всяка дестинация преди линейката, със средно спестено време от 105 секунди.

Изследователският екип получил одобрение от властите за тестовия тест. Понастоящем подобен експеримент може да не е разрешен в Съединените щати или Австралия, особено в столичните райони, поради разпоредбите за дронове и опасенията за безопасността. През юли Swiss Post заземява своите болнични дронове за доставка след две катастрофи.

Сега екипът планира да работи за удължаване на живота на батерията на устройствата и подобряване на системата, така че да не е необходима човешка намеса за изстрелване на дрона. Зареждането на робота и изстрелването на дрона може да отнеме от 5 до 10 секунди времето за доставка. Ако в добавка се използва по-бърз модел, а не този от опитните тестове, доставката може да отнеме само от 30 до 40 секунди. Това може да се окаже три пъти по-бързо от линейка.

Източник: Smartnews.bg

Подобни публикации

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече