понеделник, октомври 18, 2021

Какво се случва, когато дрон удари човек?

Компанията ASSURE проведе изследване, в рамките на което изучи какви са потенциалните травми при сблъсък на неголеми безпилотни летателни апарати с хора.

Учените искали да разберат до какво водят този тип аварии и да измислят методология за тестване на безопасността на дроновете.

Това е единственото по рода си такова изследване в света.

Изследователите от ASSURE осъществили 512 ударни изпитания и симулации с използването на 16 различни дрона, включително популярни потребителски безпилотни устройства, като DJI Phantom и Mavic Pro, а също така различни обекти – батерии, дървени блокове, с тегло до 6 кг, които един дрон може да носи.

По време на тестовете дроновете се блъскали в главата, шията или тялото на манекен. Най-разпространените травми били разкъсни рани, порязвания и синини.

Изследователите отбелязват, че данните им не са били достатъчни за оценяване на риска от сътресение на мозъка. Бил е регистриран само един случай на сериозно увреждане на очите.

Според ASSURE въртящите се перки на четирикоптерите са основна причина за травми в областта на очите. Тяхната препоръка е да се помисли за обезопасяване на перките.

Изпитанията показват, че когато дрон със средна скорост удари човек, той е достатъчно силен, за да провокира травми. До смъртен случай обаче рядко ще се стига, смятат учените.

Според тях дроновете не могат да нанесат травми, несъвместими с живота.

Източник: Petel.bg

Подобни публикации

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече