събота, май 15, 2021

Духът на Левски е жив! Стотици почетоха паметта му в Мулдавския манастир

Стотици асеновградчани и гости на града изразиха своята почит и признателност към делото и саможертвата на Апостола на свободата Васил Левски. Желаещите да положат венци и цветя пред лика на великия революционер, се стекоха до Мулдавски манастир „Света Петка“ край Асеновград, включвайки се в традиционния поход-поклонение.

Панихидата се провежда всяка година при Светата обител, тъй като се знае, че там често е отсядал Апостолът. В манастира е запазено и скривалището му – под бившата игуменарна.

Поклонението в неделния ден започна точно в 12:00 ч. на обяд със заупокойна молитва. Последва слово на доктор Шинка Дичева – преподавател по български език и литература в МГ „Академик Кирил Попов” – Пловдив.

„Този ден се превръща в мяра на нашето родолюбие. Този ден е денят на нашето възкресение, който идва, за да ни припомни кои сме ние и защо сме се родили тук. 147 г. от деня – от онзи страшен миг, в който Левски произнася думите: „Всичко, каквото съм сторил, сторил съм го за народа си!“. Взема своето последно причастие от поп Тодор и биде обесен. Без страх. Героично! Славно отива към бесилото. Защото знае, че това е достойната смърт. Защото всеотдайно е вярвал и чисто е чувствал, че свободата и смъртта са двете страни на един и същи образ“, каза в слово си доктор Дичева.

Тя допълни, че учителят на българската свобода показа за какво си струва да се живее и за какво – да се умре. „Всяка година на днешния ден се казват светли думи за Апостола на свободата. Припомня се делото на святото му време и обединяваме различията си, за да пребъде светлият му пример. И всяка година смълчани слушаме думите, които припомнят делото. Макар и за кратко, напускаме своя подреден свят и обръщаме поглед назад. И припомняме. И забравяме… До другия 18-ти февруари“, заяви Дичева.

Лекторът посочи в словото си, че българите се страхуват от промените. Тя допълни, че Левски е повярвал, че може да промени мисленето на робите и да убеди хората с цената на живота си да се обединят за святата идея. И така доброто се случва – словото побеждава. Доктор Дичева припомни, че Апостолът ни обединява, призовава и напътства. Вдъхновява ни да вярваме, че българският дух е несломим и силен и, че преди всичко, доброто тържествува. Защото свободата е вътрешно състояние да победиш разединението и омразата. Да протегнеш ръка към ближния. „Васил Левски остава жив, защото ние днес сме тук и сме заедно и обичаме тази земя. Това е примерът, а ние трябва да го последваме в делата и мислите. Защото Той е учителят“, завърши словото си Шинка Дичева.

Пред барелефа на Апостола при Мулдавски манастир „Света Петка“ в памет на Левски цветя и венци положиха кметът на Асеновград доктор Христо Грудев, председателят на Общинския съвет в града Драгомир Георгиев, общински съветници, организации, граждани. В края на официалната церемония игуменката на манастира монахиня Юлита раздаде курбан в почит на Апостола.

Източник: Actualno.com

Подобни публикации

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече