събота, август 15, 2020

Ефектът от Brexit върху световната икономика ще е минимален

„Brexit няма да окаже силно въздействие върху европейската или световната икономика“, коментира бившият гуверньор на Английската централна банка (АЦБ) Мервин Кинг.

Позицията на Кинг е напълно противоположна на тази на редица влиятелни политици, които смятат, че излизането на Великобритания от Европейския съюз (ЕС) ще засили забавянето на световния икономически растеж, пише Bloomberg.

“Не смятам, че Brexit ще има значително влияние върху Европа или други държави извън Стария континент. Не мисля, че дългосрочните икономически последствия от излизането на Великобритания от ЕС ще са големи“, заяви Кинг по време на годишната конференция на Международния валутен фонд (МВФ) във Вашингтон.

Той не говори за потенциалния ефект от Brexit без сделка. Според мнозина анализатори при подобен сценарий влиянието ще бъде много по-негативно за икономиката.

Влиянието от продължаващата несигурност относно търговията и Brexit е важна тема на дискусиите на срещите на МВФ.

Министър-председателят на Великобритания Борис Джонсън беше принуден да поиска от Брюксел отлагане на Brexit. Все още няма голяма яснота какво ще се случи.

Източник: Cross.bg

Подобни публикации

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече