сряда, юни 16, 2021

Екоминистърът за заловените камиони: Тестват системата

Според екоминистърът Емил Димитров заловените камиони със 137 тона отпадъци на ГКПП „Капитан Андреево“, са опит да се тества системата – дали ще мине боклукът на родна територия.

Пред БНТ той заподозря, че сега ще започне ваденето на фалшиви фактури, които ще бъдат писани някъде.

„Предполагам, че шофьорите не са знаели какво правят и прекарват, както и това, че това всъщност е престъпление“, допълни Димитров.

„Проверяваме сега колко пъти са преминавали, в каква посока, а и с какъв товар. До вчера нямаше такива данни, които да ни притесняват в тази посока, но днес наново ще започнат проверки за доста по-дълъг период назад“, каза министъра.

Димитров обяви, че отпадъците са били предназначени за фирма от пловдивско, но отказа да назове името й.

По думите му сега предстои да стане ясно какви ще бъдат санкциите и обезпечителните действия от страна на прокуратурата към фирмата получател на отпадъците.

След започналите проверки на ТЕЦ-ове и дружества, работещи с отпадъци от Монтанско, стана ясно, че вчера МОСВ е закрило една от площадките в Лом, която е за съхранение и преработка на отпадъци, защото се оказало, че там не е имало никакви машини и съоръжения.

До края на акцията ще бъдат проверени всички 5 000 фирми, занимаващи се с преработката на отпадъци.

Според него не може натрупани проблеми с десетилетия да бъдат решени отведнъж, а и Димитров заяви, че не желае да е в ролята на екологична бухалка.

„Няколко са фирмите, които са получили разрешение за третиране на опасни отпадъци. Във всичките сме изпратили проверка. Някои от тях предстои да представят документи. Навсякъде ще минем“, зарече се той.

За шламохранилището в Перник, с което работи ТЕЦ-ът в града и преди няколко седмици скъса дига, Димитров каза, че до есента трябва да се построи ново шламохранилище. В Перник се закри един обект, който отдавна трябваше да се закрие, но трябва по максимално бърз начин заедно с всички институции да се изгради първия етап на следващото депо, за да може през есента гражданите на Перник да не се окажат пак без топла вода или парно, подчерта министърът.

За язовирите, Димитров коментира, че например в Шумен има вода за две години. Целта е обаче Шумен да премине към нов водопровод, същото важи и за Търговище. Когато намаляваш обемите, които подаваш и трябва да се икономисва, тогава и бизнесите трябва да започнат да ползват собствени ресурси и да икономисват, каза Димитров.

В Перник свърши водата и казаха не ни интересува кой какво е правил къде ни е водата. Ако дадем на земеделците водата в момента, догодина излизат гражданите и казват кой ни изпи водата. Много е лесно обаче да те рекетират със стачки. Аз съм земеделец, например и вие ми пречите да си използвам водата. За да има вода някъде, трябва да се предприемат действия година преди това, уточни Димитров.

В Перник благодарение на водопровода от София ще има вода и до по-следващата зима. Перник харчи в момента повече вода, отколкото миналата година без кризата.

От Рила докарваме вода в Перник. За режима – разреших да няма такъв, оттам нататък е проблем на ВиК-Перник. Би трябвало вече да няма режим в Перник, добави министърът. Всеки ден съжалявам, че съм станал министър. Омръзна ми да се боря срещу хора, които скачат срещу тебе, а никой не каза благодаря, коментира още министърът.

Източник: Actualno.com

Подобни публикации

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече