петък, септември 17, 2021

Експерт: COVID-19 няма да изчезне скоро, ваксините ще се променят

Ръководителят на агенцията за борба с болестите на ЕС предупреди в интервю за АФП, че новият коронавирус може да продължи безкрайно, въпреки че глобалните инфекции се забавят с почти наполовина през последния месец и ускоряване на разпространението на ваксините в някои части на света, предаде БГНЕС.

Шефът на ECDC Андреа Амон призова по-специално европейските държави да не се отказват от битката си срещу COVID-19, който „изглежда много добре адаптиран към хората“ и може да изисква от експерти да променят ваксините с течение на времето, какъвто е случаят със сезонния грип.

„Така че трябва да сме подготвени, че вирусът ще остане с нас“, каза Амон, ръководител на базирания в Стокхолм Европейски център за профилактика и контрол на заболяванията. След последната вълна на пандемията се появиха проблясъци надежда, доколкото базата данни на AФП показа, че броят на новите инфекции с COVID-19 се е забавил с 44,5% в целия свят през последния месец.

Повече от 107 милиона души са заразени по целия свят и близо 2,4 милиона са починали от коронавируса. Но експертите по болести предупредиха, че ваксините няма да сложат край на пандемията, освен ако всички страни не получат дози бързо и справедливо.

В отворено писмо, публикувано в медицинското списание Lancet, авторите казват, че при запасите от ваксини в по-богатите страни „може да минат години, преди коронавирусът да бъде поставен под контрол на глобално ниво“. Предупреждението дойде, когато от американския производител на ваксини Moderna заявиха, че търсят разрешение от регулатори по целия свят, за да увеличат вместимостта на флаконите с ваксина с 50 процента като начин за бързо повишаване на настоящите нива на снабдяване.

Във Великобритания подчертаният спад на инфекциите и ускоряващите се ваксинации подтикнаха някои от управляващата Консервативна партия да настояват за отмяна на правилата за престой вкъщи в началото на март. Голяма част от страната отново влезе в блокирането в началото на януари, за да ограничи по-лесно и бързо предавания вариант на COVID-19,идентифициран за първи път във Великобритания. Британското правителство въпреки това изрази предпазливост, подход, който се появи и други места, включително Италия, Португалия и Австралия.

Източник: Актуално

Подобни публикации

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече