събота, февруари 22, 2020

Експерт: Електрическите тротинетки в България са извън закона! Трябват ограничения за възрастта и скоростта

Електрическите тротинетки са „извън закона“ към момента, необходим е регламент за използването им. Това каза за сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ инж. Богдан Милчев, член на УС на Института за пътна безопасност. Това е съвременен начин за придвижване, но мобилността изисква правила, обясни той.

Тротинетките не трябва да бъдат забранявани, а да бъдат регулирани, заяви инж. Милчев. По думите му обаче в момента няма институция, която да бъде отговорна за използването на новите превозни средства у нас.

“За използването на електрическите превозни средства трябва задължително да бъде въведено възрастово ограничение, тъй като възрастта предразполага и по-добри познания на правилата за движение по пътищата и възприятието става все по-отговорно. Когато тези електрически превозни средства се карат в паркове, градинки и пешеходни зони, скоростта им трябва да бъде ограничена. В същото време когато те се движат по пътищата е нужно да спазват определени правила. Би следвало да има и знак за такова превозно средство – къде е забранено или разрешено да се движи. Ние нямаме такива регламенти. Най-често в ЕС електрическите тротинетки се движат по правилата на велосипедистите”, обясни инж. Богдан Милчев.

Той каза още, че държавната администрация инициира срещи във връзка с тротинетките, но Института за пътна безопасност не участва в дебатите.

Източник: Petel.bg

Подобни публикации

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече