неделя, юни 20, 2021

Експерт: Умишлено се създават водни кризи

„Населението на България е намаляло с 30%, промишлеността на България е намаляла с 90%. Водата намаляла ли е с 30% или с 90%, природната? Не е намаляла. Просто лошото управление на водите и неспазването на приоритетите на Закона за водите водят до умишлено създаване на водни кризи. Например такава беше във ВиК – Перник. Изхарчиха се 40-50 милиона, всичко приключи, виновни няма. И сега съм сигурен – предстои ни „Ястребино“, „Тича“, „Камчия“. Защо? Кой направи нещо, за да се намалят тези загуби, които са 60% средно за държавата?“ Това коментира пред БНР Асен Личев, дългогодишен експерт по управление на водите в Министерството на околната среда.

Според Личев т.нар. водна мафия поддържа умишлено мита за намаляващите водни количества.

Още от 2000 година в Закона за водите са били фиксирани стойности за поетапно намаляване на загубите на вода, припомня Асен Личев, според когото лобисти са се намесили в отмяната на тези разпоредби и от разрешителните е отпаднало законово регламентираното поетапно намаляване на водните загуби.

„Постепенно всички загърбиха общите загуби във водопреносните мрежи, понеже те са много сложна материя. Там са включени и много кражби. ВиК-то само по себе си е една черна кутия. Не се мери водата, която влиза на входа на системата. Не се мери водата, която излиза на изхода на системата. Всичкото това, което вътре става, става само с отчета на т.нар. фактурирани водни количества, което еднолично го прави дружеството, тоест моливът.

„В цената на водната услуга, която плащат нашите съграждани от Шумен и Добрич, е включена и цената на тока. И на практика, ако дружествата не са се издължили на енергийния доставчик, то те на практика са откраднали тия пари“, коментира Личев по повод поемането на дългове на двете дружества от държавния холдинг.

„Започва да ми прилича като на създадени държавни търговски дружества, които са всъщност едни КТБ-та. Те така са създадени, че да не бъдат подложени на банков надзор. Говоря за БЕХ, говоря за държавното предприятие по ремонт на язовирите…“

„И трите се явяват кредитни институции на някакви задкулисни играчи“, допълни експертът.

Абсолютно е непростимо да се погасяват задължения на дружества, смята Асен Личев. „Единствената връзка, която правя, е корупционната.“

Запитан превръща ли се ВиК холдингът в кредитна институция, вместо да инвестира, експертът заяви, че „това е противозаконно“ и „този въпрос трябва да се отнесе по-скоро към главния прокурор“.

В държавния ВиК холдинг разполагат с 1 милиард лева кеш, но досега няма никаква информация, че един лев, инвестиран от тези три дружества, е донесъл принадена стойност за суверена или за БВП, подчерта Асен Личев.

„Всичките тези пари се използват по един списък, бих казал. Само със съгласието и намигването на гранда, се раздават грантове от всичките тия три търговски дружества КТБ-та.“

Личев разказа още, че е бил е търсен за съдействие от Николай Нанков, когато е било обявено създаването на ВиК холдинга.

„И аз поисках от него три неща – конкретни цели за инвестициите, критерии за ефективност на инвестициите и гарантиране за неполитическа намеса в политиката на държавния ВиК холдинг. Той не можа да ми гарантира нито едно от трите и аз се отказах.“

„През януари бе създадена и главата на тоя холдинг с хора от т.нар. ВиК мафия, обаче той остана без мозък. Виждаме, че той се използва предизборно с политически цели“, каза още експертът по управление на водите.

Източник: Actualno.com

Подобни публикации

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече