сряда, януари 19, 2022

Експерт: Възможно е едновременно заразяване с два варианта на коронавируса

Съществува възможност за едновременно заразяване с два варианта на коронавируса, но това се случва рядко. Това заяви Александър Семьонов, ръководител на Държавния изследователски център по вирусология и биотехнология „Вектор“ в Екатеринбург пред руски медии, цитиран от БГНЕС.

„Възможността човек да се зарази едновременно с два варианта на коронавирус със сигурност съществува, но това са доста редки случаи“, казва той. Според Семьонов различните мутации на вируса влияят по различен начин на определени човешки органи.

„Когато коронавирусната инфекция дойде при нас за първи път, един от основните признаци на британския вариант беше загуба на обоняние, т.е. засягаше централната нервна система и обонятелните рецептори“, добави той.

По-рано ръководителят на Роспотребнадзор Анна Попова съобщи, че Делта е причина за 98% от откритите до момента случаи на коронавирус. Семьонов отбеляза, че при него няма загуба на обоняние като основен признак, а е по-активен в дихателните пътища. „Затова хората имат по-бърза поява на ринорея – неконтролируема секреция от носа и развиват по-бързо пневмония, т.е. вирусът „слиза надолу” по-бързо в тялото ни”, добави той.

Източник: Actualno.com

Подобни публикации

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече