сряда, януари 19, 2022

Експерти от Института за пътна безопасност: Този път е една от 1500 черни точки в България

Диана Русинова и Емил Марков от Института за пътна безопасност разкриха пред БНТ, че трасето на АМ „Струма“, където се случи инцидентът с пътнически автобус от РСМ, при който загинаха 45 души, е познато като опасно. 

Тя повдигна въпроси за състоянието на пътната инфраструктура и къде са контролните органи, проверили ли са дали шофьорът на автобуса е почивал, какво се е случило с него. Припомни, че това не е първи такъв инцидент.

За този участък на АМ „Струма“ тяхната организация е изпратила над 15 сигнала само тази година. И не са получили отговор на сигналите.

„От 6 месеца държавата не отговаря. Ако не ѝ поискаме информация по Закона за достъп до обществена информация, държавата категорично отказва комуникация с неправителствения сектор“, заяви Диана Русинова в „Денят започва“.

Този път е една от 1500 черни точки в България, за които Институтът за пътна безопасност съобщи през лятото, припомни Емил Марков.

През лятото се е провела среща в Министерството на регионалното развитие и благоустройство по инициатива на института, която експертите определиха като абсурдна, тези хора, които работят там са абсолютно неподготвени. От тях те са научили, че България не е подготвена за зимното поддържане и почистване.

„Проблемът е такъв: държавата отсъства. Днес платиха с живота си за нашето безхаберие“, заяви Диана Русинова.

Тя подчерта, че не можем да неглижираме факта, че този участък е в безобразно състояние – пътна маркировка, мантинели, знаци.

„И мантинелите, и маркировката не отговарят дори на минималните нормативни изисквания“, коментира Емил Марков.

Източник: Petel.bg

Подобни публикации

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече