вторник, септември 21, 2021

Експерти: Спадът на ромската изборна активност се дължи на орязването на купения вот

Спадът на активността при ромите се дължи вероятно на натиска, който оказа служебното правителство върху подозираните за непочтените методи за гласонабиране. Това коментира изборният експерт Стоил Стоилов и добави, че причина може и да е въведеният машинен вот, който свали интереса заради елемента на технологичен и образователен ценз.

Даниел Пейчев от Българска асоциация по изборни системи пък обясни, че сме станали свидетели на най-ниската избирателна активност на парламентарни избори у нас. Според него тя може да се сравни само с тази на вота за европарламент. Причина можем да търсим и в умората на българския избирател от избори – втори подред парламентарни. Може да се анализира и дистанцираността на политиците от избирателите, те са по-далеч от електората, смята още Пейчев. Той коментира и плюсовете на машинния вот – особено ярко виждащи се при изборната администрация, която предаде книжата бързо и без опашки.

Стоилов добави обаче, че трябва да има и контролно броене, което да е ясно заедно с официалните резултати от вота, за да няма никакви съмнения.

И двамата бяха на мнение, че въпреки увеличения брой секции в чужбина, това не е повлияло на активността там, като увеличението на отишлите да дадат своя глас е около 100 гласа на секция във Великобритания.

Източник: Cross.bg

Подобни публикации

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече