събота, май 15, 2021

Емил Димитров: Бургас е заплашен от воден режим

Бургас е заплашен от воден режим.

Това каза министърът на околната среда и водите Емил Димитров в предаването „Здравей, България“ по NOVA.

По думите му, ако не управляваме яз. „Камчия“ по друг начин, ще има проблем за цялото Черноморие.

„Варна ще бъде захранена от „Цонево“ и „Девня“, но за Бургас имаме вода за 6 до 8 месеца, а трябва да изкараме 15 месеца и там има проблем. Трябва да положим допълнителни усилия да запазим „Камчия“ като национален резервоар, да закачим два земеделски язовира – „Порой“ и „Ахелой“, и догодина да мине целият туристически сезон и гражданите да не усетят, но за тази цел трябва да се създаде една много стройна програма и да се отремонтират три язовира“, допълни министърът.“Притеснително е положението в цялата Източна България. Има една идея, по която премиерът е възложил да работим. Това е яз. „Камчия“, който захранва цялото Черноморие. Там трябваше да се задействат три допълнителни язовира – за Варна „Георги Трайков“ – „Цонево“, а за Южна България – яз. „Ахелой“ и яз. „Порой“, посочи Димитров.

„Притеснявам се, че лятото, когато можеше да се правят строително-монтажни дейности, го пропуснахме и сега ще трябва да правим зимен героизъм. Другият вариант е да поправим изпускателните съоръжения на два от язовирите и да ги допълним, за да ги използваме догодина. Не можем да си позволим да провалим сезона“, каза още той.“Необходимо е спешно изграждане на аварийни деривации на яз. „Цонeво““ край Долни Чифлик за резервиране на водоснабдяването на Варна, както и на яз. „Порой“ и яз. „Ахелой“ – деривация „Китка“ за обезпечаване на водоснабдяването на Бургас и региона през 2021/2022 г.“, това коментира по-късно в Добрич министърът на околната среда и водите Емил Димитров след работна среща с ръководството на НФСБ в града.

Обсъдени бяха сериозните рискове, свързани с водоснабдяването на най-големите градове по Черноморието, както и с критичните нива на яз. „Камчия“ – основен водоизточник за Варна, Бургас и редица черноморски населени места. Министърът направи инспекция на язовирите „Тича“ и „Жребчево“.

Тези спешни мерки ще бъдат представени на Коалиционен съвет на ГЕРБ и „Обединени патриоти“ от Валери Симеонов през следващата седмица с оглед на сериозния риск от въвеждане на воден режим във Варна и Бургас догодина.

Обиколката на екоминистъра продължава с инспектиране на яз. „Копринка“, който е неправомерно източван и с последвалите от това проблеми в яз. „Жребчево“, който в момента работи на 15% от обема си.

Източник: Cross.bg

Подобни публикации

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече