неделя, ноември 22, 2020

Епидемиолог: Въпреки увеличените случаи, реално ограничаваме епидемията

„Ако не се бяхме научили да спазваме мерки, разпространението щеше да е много по-бързо. Сега от 1 човек се заразяват повече от 1 което е лошо. От 10 случая възникват 12, 13, 15 – това варира. Ако нямаше мерки това означава от 10 да се заразяват 20 души. Реално, продължаваме да ограничаваме епидемията, без значение, че случаите се увеличават.“ Това каза пред БНТ д-р Савина Стоицова, епидемиолог в Националния център по национални и паразитни болести.

Днес има рекорд по нови заболели за последните 24 часа – 330, и броят на тестовете е по-малък.

„Дължи се на увеличената динамика, има повече движение, повече събирания. И във връзка с това, че е лято и във връзка с това, че мерките бяха по – освободени. Не е добре да живеем в паника, но не е добре да живеем толкова освободени – подценявайки проблема“, каза д-р Стоицова.

„Броят на тестовете е голям, но не се гледат просто бройки тестове – трябва да се гледа контекста – всеки случаи има контактни лица – колкото повече – повече тестове. Не се увеличава просто така. Важен е процентът положителни тестове  – на всеки 100 теста, колко е процента на положителните. На седмично ниво, ако се гледа в началото на юни беше 1 на 100, сега се качи до 5-6 на 100, т.е. и положителността при тестовете се увеличава.“, обясни още тя и допълни: „Тестовете трябва да се правят там, където има индикации и трябва. Там, където работят регионалните здравни инспекции, там се насочва епидемиологично тестване, което има смисъл.“

Есента най-вероятно COVID-19 ще продължи да се разпространява, паралелно с другите вируси. Ще стане доста по-натоварено за цялото население. Симптомите не се различават много лесно и това е притеснение, при засичането на грипното разпространение. Тепърва се изясняват критериите и алгоритмите , по които ще се различават, обяви тя.

Има безсимптомни и пресимптомни болни от COVID-19 – такива, които след наблюдение развиват симптоми. Много е важно да се знае, че човек е заразен два дни преди да се появят симптомите. За безсипмтомните не знаем много как и кога заразяват, подчерта епидемиологът.

Все още не можем да кажем дали има трайни увреждания след болестта. В момента излизат около 500 проучвания на ден – качествени и некачествени. За дълготрайни ефекти обаче не може да се каже, но…Това не е обикновен грип и няма нужда да се гледат дълготрайните резултати, за да го кажем, каза тя.

Източник: Actualno.com

Подобни публикации

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече